ÇANAKKALE BİZİM GELECEĞİMİZ, YARINIMIZ

ÇANAKKALE BİZİM GELECEĞİMİZ, YARINIMIZ

Saray’da düzenlenen ‘Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar’ adlı konferansta konuşan 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Yılmaz, “Çanakkale bizim geleceğimiz, yarınımız.”dedi.

57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı ‘Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar’ konferansı, salı günü saat 14.00’da Saray Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çanakkale’yi doğru okumak ve anlamak için her ilçede Çanakkale Masaları’nın kurulması gerektiğini kaydeden Yılmaz, “Çanakkale bizim geleceğimiz, yarınımız” dedi.

BAŞKAN ERKİŞ: “SİZLERLE BİRLİKTE ONURLANDIK”      
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, şunları ifade etti:
“Çok coşkuluyuz. Herhalde 5 şehidimiz de bizlerle tanıştıktan sonra maneviyatımız daha da güçlenecek. Böylesi ulvi bir görevi yerine getirdiğiniz için yürüyüşünüze atıfla sizi en içten dileklerimle kutluyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımızın sayesinde kavuşmuş olduğumuz bu salonda böyle anlamlı bir an yaşıyor oluşumuzdan çok memnunum. Şereflendik, onurlandık sizlerle birlikte. Yürümek, her şeyden evvel felsefede olağanüstü yeri olan en anlamlı harekettir. Söylemin, eylemle buluşma noktasıdır yürümek. Asıl olan felsefede yolda olmaktır. Yürümek, yola çıkmaya verilen kararın ve ondan itibaren kararlılıkla sergilenen farkındalığın tezahürüdür. Yürümek, Nazım’la başka bir anlam kazanmıştır. Yoluna pusuya yattıklarını, arkadan cennet attıklarını bilerek yürümek. Sizin yürüyüşünüzde başkaca sıra dışı bir durum var. Sizin yürüyüşünüz felsefi anlamda bir selam vermenin dışına ve ötesine taşmakta. Geleceğe de bir bayrak sallıyor. Yürümenin geçmişle mukaddes bağlarımızı ortaya koyduğu durumlar nadirdir. Hal böyle olunca sizin yürüyüşünüzü, 12 yıldır tükenmeyen ve artan bir enerjiyle süren ve gelecek kuşaklara onurla devredeceğiniz bu yürüyüşünüzü yürekten selamlıyorum. Yürüyüşünüz daim, nesiller boyu olsun. Saray halkı adına teşekkür ediyorum.”
YILMAZ, BAŞKAN ERKİŞ’E 57. ALAY ROZETİ TAKTI
57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş’e 57. Alay rozeti taktı. Başkan Erkiş de 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz’a teşekkür ederek çiçek takdim etti.
“ÇANAKKALE TEKİRDAĞ’DAN BAŞLAR”
Çanakkale bizim yarınımız, geleceğimiz diyen 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, 1.Dünya Savaşı’nın çıkış nedenleri, Osmanlı’da Balkan Savaşı sonrası durum, Avrupa’da tıkanan savaşın açılımı için Osmanlı topraklarının kullanım aşamasına gelişi, Almanlarla birlikte hareket, Boğazlarda başlayan Goben ve Braslove savaş gemileri oyunu ve 57. Alay yürüyüşünün başlaması 2011-2022 arası ve ilkleri hakkında detaylı bilgi verdi.

Yılmaz, “Bu ülkede 100 yıldır hiç sorgulanmadan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi olarak kutlandı. Okullarımıza, stadlarımıza, yollarımıza, caddelerimize, meydanlarımıza, üniversitelerimize isimler verildi. Ta ki 57. Alay Yürüyüşçüleri 2011’de yürüyüşlerine başlayana kadar. 57. Alay Yürüyüşçüleri soruyorlardı. 18 Mart’ta Çanakkale Muharebeleri son mu buldu? 18 Mart’ta Yarımadaya saldırılar bitti mi? 18 Mart’ta sonra savaş gemileri Çanakkale’yi terk etti mi? 8,5 ay süren kara muharebelerinin en önemli saç ayağı yine denizden kara çıkarmalar oldu. O zaman niçin 18 Mart diye sormak gerekiyordu sorduk ve aldık. Mustafa Kemal’i Çanakkale’de yok saymak isteyenlerin çalışması idi. 57. Alay yürüyüşü ve kapsamlı soru sorma araştırmaları. Tüm dünyanın ve ülkemizdeki uzantılarının ezberlerini bozdu, bozmaya da devam edeceğiz. Çanakkale üzerinden yanlı anlatımlarla ülkenin birlik ve beraberliğini bozmak istediler. Ama başaramadılar. Gerçekler her veya geç gün yüzüne çıkarlar. Buna vesile olan 57. Alay yürüyüşçülerini ve destekçilerini kutluyoruz. Yar kışla ilk toplanma yeri. 57. Alayın Mustafa Kemal ile ilk buluşması. Mustafa Kemal’in elinden sancağını alışı. Sancak devir teslim töreni. Ve biz bu ilki sembolleştirerek günümüze taşıdık. Çanakkale Muharebelerinin temelleri Tekirdağ’da atılmıştı. O sebeple ‘Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar’ şiarı ile 57. Alay Tekirdağ Çanakkale Yürüyüşünü başlattık” dedi.
“ÇANAKKALE MASALARINI HER İLÇEDE OLUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Çanakkale’yi doğru okumak, anlamak ve Mustafa Kemal’in Çanakkalesi’ni yaratmak için Çanakkale Masaları’nı kurdukları kaydeden 57. Alay Yürüyüş Komitesi Başkanı Hikmet Selim Yılmaz, “Çanakkale ile ilgili araştırmalarımızı Çanakkale Masaları ile yapıyoruz. Çocuk atölyelerimizde çocuklarımızla Çanakkale konulu resim yapıyoruz. Çanakkale Tiyatroları gruplarıyla oyun oynuyoruz.  Conk Bayır’ında, Kanlı Sırt’ta resimler yaparak çocuklarımıza Mustafa Kemal’i anlatıyoruz. Biz her ilçede Çanakkale Masaları’nı oluşturmak istiyoruz. Çanakkale Çocuk atölyelerini açmak istiyoruz. Çanakkale bizim yarınımız, geleceğimiz” ifadelerini kullandı.
KİMLER KATILDI?
‘Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar’ konferansına Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Saray Temsilcisi Hüseyin Taşkın ve Muharip Gaziler, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Başkan Yardımcısı Abdül Taşyasan, Saadet Partisi Saray İlçe Başkanı Şaban Mısırlı, DEVA Partisi Saray İlçe Başkanı Tarık Atansoy, 2009-2014 Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Saray Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Arif Naci Öngören,  Atatürkçü Düşünce Derneği Saray Şubesi Yönetimi ve vatandaşlar katıldı.