BÜYÜK ZAFER 107 YAŞINDA

BÜYÜK ZAFER 107 YAŞINDA

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Çerkezköy’de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümü Çerkezköy’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Çerkezköy’deki program Şehitlikte başladı, Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti.

Çerkezköy Şehitliği’nde saat 09.30’da düzenlenen törenle çelenk sunumu ve saygı duruşu gerçekleştirildi.  Çerkezköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı, Çerkezköy Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği çelenklerinin Çerkezköy Şehitliği’ne sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Burak Yılmaz, şehit aileleri ve yakınları, gaziler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldığı şehitlik programında protokol üyeleri ve vatandaşlar şehit mezarlarına karanfil bırakarak, dua etti.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE DEVAM ETTİ

Şehitlikteki programın ardından etkinlikler Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti.  Çerkezköy Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “Tarih, bundan 107 yıl önce dönemin en teknolojik orduları karşısında; imanın, azmin, fedakarlığın zaferine şahitlik etmiştir. Yüz binlerce vatan evladı bu vatanın bedelini ödemek üzere cepheye çağrılmış vatan ve istiklal uğruna savaşmışlardı. Sızlasa da gönüller düşenlerin yasından koşar adım gitmeli onların arkasından. Kahramanlık; içerek acı ölüm tasından ileriye atılmak ve sonra dönmemektir. Çanakkale... Çanakkale istiklal ve istikbalimizin kalesi, serden geçen, vatandan geçmeyen milletimizin sevdası Çanakkale. Bir milletin var oluş mücadelesi olan Çanakkale Zaferi geçmişten günümüze milletimizin vatan anlayışının akıllarda ve gönüllerde yer ettiği son noktadır. Sözcüklerin, cümlelerin yetersiz kaldığı o nadir anlardan biridir Çanakkale. 15’li 20’li yaşlarda, bir daha geri dönmemek üzere gidenlerin, kalem tutacak yaşta olanların cepheye gittiği için kapanan okulların hikayesi, ardında bilinmedik nice sevdalar bırakan en gerçek, en şerefli kahramanların adının tarihe yazıldığı yerdir Çanakkale. Dile kolay görünse de bazı şeyleri konuşmak, anlatmak zordur. Çünkü anlattığımız, seslere kelimelere, cümlelere sığdırmaya çalıştığımız bir milletin var oluş mücadelesidir. Anlatmaya çalıştığımız yüzlerine bile bakmaya kıyamadığımız ana kuzularının, yavukluların, Mehmetlerimizin bu toprağı kanlarıyla vatan yapmalarının hikayesidir.”dedi.

ÇANAKKALE’Yİ ATATÜRK’TEN DİNLEYELİM

Müdür Gümüş, sözlerini şöyle tamamladı: “Çanakkale ruhunu Mustafa Kemal Atatürk’ten dinleyelim: Karşılıklı siperler arasında mesafe sekiz metre, yani ölüm muhakkak… Birinci siperdekiler, hiç birisi kurtulmamacasına kâmilen şehit düşüyor. İkinciler onların yerine geçiyor. Fakat ne gıptaya şayan bir soğukkanlılık ve güven anlayışı biliyor musunuz? Öleni görmüyorlar, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, hiç ufak bir korku ve endişe bile göstermiyor, sarsılmak yok. Okumayı bilenler ellerinde Kuran-ı Kerim cennete girmeye hazırlanıyorlar. Bilmeyenler şehadet getirerek yürüyorlar. Bu Türk askerindeki ruh kudretini gösteren hayrete değer ve tebrike şayan bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale savaşlarını kazanan bu yüksek ruhtur...’ Sözün kifayet edemediği bu destansı zaferi bir de Akif’ten dinleyelim. Asım’ın nesli... Diyordum ya...nesilmiş gerçek: İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek. Şüheda gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar... O, rükû olmasa, dünyada eğilmez başlar. Ben de bugünün vesilesiyle her zaman yapmamız gerektiği gibi Şehit ailelerimizi annelerimizi saygıyla selamlıyorum. Onlar bize, ardına bakmadan şehadete yürüyen kahramanlarımızın emaneti... Komando vurulunca değil unutulunca ölür diyen Birhan Er’i ve bu ülkenin şehitlerini unutmayın. Babasının mezarındaki çiçekleri öpen çocukları. Ama şehit düşürenleri de hiç unutmayın. Rabbim bizlere şehitlerimizin emanetini ruhlarını incittirmesin. Ve onların şefaatlerine nail eylesin. Ve yine kolsuz yaşanır, bacaksız yaşanır ama vatansız yaşanmaz diyen gazilerimize selam olsun”  

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Daha sonra 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevli Üsteğmen Harun Karadavut’un 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Çerkezköy Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Geçilmez’ adlı oratoryo gösterisi sunuldu. Program dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeni ile düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon, mektup, afiş yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, 3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Osman Akyıldız ve Belediye Başkanı Vahap Akay tarafından verildi.



Anahtar Kelimeler: BÜYÜK ZAFER YAŞINDA

ÇERKEZKÖY ENDÜSTRİYEL FUARI, 4 EYLÜL’DE KAPILARINI AÇIYOR

SANAYİCİLERLE ATIK ENERJİLERİN SERACILIKTA KULLANILMASI TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO’YA KAYITLI 29 FİRMA TÜRKİYE’DE İLK 500’DE

ÇOSB’DE MEZUNUYET HEYECANI

PTT’DEN EMEKLİLERE YÜZDE 20 İNDİRİM