BEYİN İMPLANTLARI FELÇLİ HASTALARA ÇARE OLABİLİR

BEYİN İMPLANTLARI FELÇLİ HASTALARA ÇARE OLABİLİR

‘Nöroprostetik cihaz’ diye nitelenen implant, beyin dalgalarını okuma yoluyla bilgisayar ekranında cümlelere dönüştürüyor.

ABD'li uzmanlar, konuşma ve yazma yeteneğini kaybetmiş felçli bir hastanın beyin implantı sayesinde 1150 kelimeyi kullanarak iletişim kurmaya başladığını açıkladı.

‘Nöroprostetik cihaz’ diye nitelenen implant, beyin dalgalarını okuma yoluyla bilgisayar ekranında cümlelere dönüştürüyor. Deneye katılan hasta, cihazın beyin dalgalarını kolayca okuyabilmesi için söylemek istediği harfleri fonetik alfabeye göre aklında canlandırdı. 

HER ŞEY MÜMKÜN

San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nde çalışmalar yürüten Sean Metzger deneye katılan felçli hasta hakkında, "'Her şey mümkün' sözü katılımcının söylemeyi en sevdiği cümlelerden biriydi” dedi. Diğer bir hastanın ise, hızlı ve kolay iletişim kurabildiği için bu cihazı kullanmaktan gerçekten keyif aldığını söyledi. İmplantın yaygın kullanımına başlanabilmesi için teknolojinin ön araştırmalarının tamamlanıp, risklerin hesaplanıp hazır hale getirilmesi bekleniyor. Bazı araştırmacıların ise gelecekte farklı nedenlerden dolayı cihazı çok az insanın kullanacağını belirtti.



GÖKSU’DAN BAŞKAN TAŞYASAN’A ANLAMLI HEDİYE

KALP HASTALIKLARINDA GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

LÖSEV’DEN LÖSEMİ VE KANSERLE MÜCADELE EDEN AİLELERE 50 BİN TL’LİK YARDIM ÇEKİ

ÇERKEZKÖYLÜLER DOĞA İLE KUCAKLAŞTI

KADIN HASTALIKLARI SEMİNERİ DÜZENLENDİ