BAŞKAN ZÜMBÜL’DEN AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI

BAŞKAN ZÜMBÜL’DEN AHİLİK HAFTASI KUTLAMASI

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Ahilik Haftası’nı kutladı.

Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Ahilik teşkilatının esası yardımlaşma, kardeşlik ve topluluk düzenini sağlamaktır. Zamanla Esnaf Odaları’na dönüşen Ahilik haftasını tüm esnafımız adına kutluyorum.”dedi.

GÜNÜMÜZE ESNAF ODALARI OLARAK YANSIMIŞTIR

18-24 Eylül Ahilik Haftası nedeniyle bir mesaj yayımlayan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, ahiliğin Osmanlı döneminde başladığını geçmişinin 1700’lü yıllara dayandığını belirtti. Zümbül, “Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Bey’in kayın babası olan şeyh Edebali’nin ve kendisinin birçok silah arkadaşı ahilik teşkilatına mensuptu. Ahiler akşama kadar çalışarak kazandıklarını reislerine getirirlerdi. Bu paralarla yiyecek içecek alınır, misafirler ağırlanırdı. Ahiler özel kıyafet taşırlardı. Alım satım işlerinde birlik, kalitede belirli seviye, kazançta ortaklık bazı temel özellikleri arasında yer alır. Ahiler arasında sanatın okumakla değil, ahinin yetişmesi için, üstaddan öğrenmesi şartı getirilip yamaklık, çıraklık, kalfalık, ustalık yiğitbaşılık, ahi babalık ve kethüdalık safhalarından geçmesi şartı vardı.”dedi.

AHİLİK BİR TOPLUM DÜZENİYDİ

Ahilik teşkilatının günümüze Esnaf ve Sanatkarlar Odası şeklinde yansıdığını söyleyen Başkan Zümbül, şunları söyledi: “Ahilik bir toplum düzeniydi. Kaliteli üretimin yanı sıra, sosyal güvenlik, işveren ve işçi ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi uygulamalarıyla Ahilik, günümüzdeki işletmelere de yol gösterici olmuştur. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmayı benimsemiş, bu insani değerler toplum tarafından bir hayat tarzı olarak kabul edilmiştir.” 

Başkan Zümbül, sözlerini Ahilik Haftasını kutlayarak tamamlarken, “Tüm Çerkezköy, Kapaklı ve Tekirdağ esnafının Ahilik Haftası’nı kutlar, saygı ve sevgilerimi sunarım.”dedi.



ÇOCUKLAR, BÜYÜKŞEHİR’İN PATİ FEST ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

BÜYÜKŞEHİR, ÇOCUKLARA HAYVAN SEVGİSİ AŞILIYOR

EMEKLİ MAAŞINI ATM’DE UNUTTU

TEKİRDAĞ’DA PLATONİK AŞK DEHŞETİ: 1 ÖLÜ, BİRİ POLİS 4 YARALI

POLİS EKİPLERİNCE ÖĞRENCİLERE NARKO GENÇLİK EĞİTİMİ