Tarih: 05.04.2024 17:26

BARO BAŞKANI GÜRCÜN AVUKATLAR GÜNÜ'NDE SORUNLARINI TEK TEK SIRALADI

Facebook Twitter Linked-in

Çerkezköy Belediye Meydanı’nda ‘5 Nisan Avukatlar Günü’ nedeniyle Tekirdağ Barosu tarafından bir tören düzenlendi. Çerkezköy Belediyesi önünde bulunan Atatürk Anıtı`ndaki törene avukatlar cüppeleriyle katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Çelenk koyma, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Baro Başkanı Av. Egemen Gürcan bir konuşma gerçekleştirirken, avukatların sorunlarını dile getirdi. Avukatlar Günü’nde konuşan Tekirdağ Baro Başkanı Av. Egemen Gürcan,  tüm meslektaşlarının avukatlar gününü kutlayarak, ‘’60 yıllık kurum tarihinde baromuza kayıtlı olarak görev yapmış ve ebediyete intikal etmiş baro başkanlarımız başta olmak üzere tüm meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.’’ dedi.

AVUKATLIK MESLEĞİ’NİN ÖNEMİNİ VURGULADI

5 Nisan Avukatlar Günü`nün önemine vurgu yapan Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Gürcan, ‘’Bugün burada, Avukatlar Günü’nü kutlamak ve avukatlık mesleğinin önemini vurgulamak için bir araya geldik. Her yıl 5 Nisan’da, avukatların katkılarını ve çabalarını anmak için bu özel günü kutluyoruz. Avukatlık mesleği, adaletin sağlanması ve hukukun üstünlüğünün korunması için kritik bir rol oynamaktadır. Demokratik toplumun temel direği adalet; adalete erişimin güvencesi ise avukattır. Avukat yalnızca müvekkilinin değil, savunma hakkının temsilcisi ve hak savunucusudur. Avukat olmadan adil yargılanma olamaz. Adil yargılanma olmadan, toplumsal barış ve güven tesis edilemez, hukukun üstünlüğü korunamaz. Savunma hakkının güvencesi olarak avukat, hukuk devletinin hayata geçirilmesini sağlar. Bizler yüklendiğimiz bu onurlu görevi, kutsallığına yakışır şekilde özen, doğruluk ve onurla yerine getirmenin çabası içerisindeyiz.’’ diye konuştu.

AV. EGEMEN GÜRCAN: ‘’GÜÇLÜ BARO GÜÇLÜ AVUKAT’’

Baro’nun gücünü avukattan, avukatında barodan alacağını belirten Av. Egemen Gürcan, ‘’Adalete erişim hakkı için güçlü avukat, güçlü avukat için güçlü Baro gerekir. Yurttaşın haklarının savunucusu avukat, avukatın savunucusu Baro’dur. Baro yalnızca meslek örgütü değil, yurttaşların başta adil yargılanma olmak üzere, hak ve özgürlüklerinin takipçisidir. Baro ve avukat zayıf düşerse, bundan en büyük zararı yurttaşlar ve hukuk düzeni görür. Bunu dile getirmek için bugüne kadar hep ‘Güçlü Baro Güçlü Avukat’, ‘Herkes için adalet, adalet için avukat’ dedik. Ancak ülkemizde avukatların sosyoekonomik sorunları her geçen gün arttı. Mesleğimizin ve Baroların ekonomik sürdürülebilirliği tarihimizin en alt düzeyine inmiş durumdadır. Yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda hukuki ve fiziki şiddetle de karşı karşıyayız. Avukatlar, müvekkiliyle özdeşleştiriliyor, yargılanıyor, darp ediliyor, yaralanıyor ve öldürülüyor.’’ dedi.

AV. GÜRCAN: ‘’AVUKAT İÇİN DE ADALET!’’

Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Gürcan, avukatlar için de adalet istediklerini, ‘’Bugün “Avukat İçin de Adalet!” diye haykırmak zorunda kalıyoruz. Yaşadığımız sorunlar, mesleğimizin icrasını imkansız hâle getirirken adaletin tesisi önünde bir engel oluşturuyor. Bu bakımdan artık, Türkiye’de Yargı reformu yanı sıra kapsamlı bir “Savunma Reformu”na ihtiyaç bulunmaktadır. Bu reformu Türkiye Cumhuriyeti'nin her biri kanun önünde eşit yurttaşlarının öngörülebilir bir hukuk sisteminde güçlü bir savunma ile var olmasını sağlamak adına gerçekleştirmemiz gerekmektedir.’’ sözleriyle duyurdu.

 AVUKATLARIN TALEPLERİNİ SIRADALI

Baro Başkanı Egemen Gürcün, mesleğin sorunlarının çözümüne yönelik telaplerini ise şöyle sıraladı:

‘’Nitelikli bir hukuk eğitimiyle hem mesleğimizde hem de adalet hizmetlerinde niteliğin artırılmasını istiyoruz.

Yalnızca Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı değil, staj sonrasında Avukatlık Meslek Sınavı istiyoruz.

Avukata yönelik şiddetin son bulmasını, şiddet faillerinin en ağır yaptırımlarla cezalandırılmasını istiyoruz. 

Kamu avukatlarının özlük haklarının kanunla düzenlenmesini istiyoruz.

CMK Ücret Tarifesi’nin avukatın emek ve mesaisini karşılayacak düzeyde olmasını istiyoruz.

Mesleki faaliyetimizin temeli olarak yargı bağımsızlığının tesisini, hukukun üstünlüğü ilkesine uygun hareket edilmesini istiyoruz.

Mesleğimizin itibarının korunmasını istiyoruz.

Stajyer avukatlar için Hazine’den karşılanan ücret istiyoruz.

Adli yardım ödeneklerinin artırılmasını istiyoruz.

Başta CMK ve adli yardım ödemelerinde olmak üzere, avukatlık hizmetleri için KDV indirimi istiyoruz.

Avukatlık mesleğinin iş alanlarının daraltılmasının önüne geçilmesini istiyoruz.

Kişisel verilerin korunması vb. gerekçelerle mesleki faaliyetlerimizin engellenmemesini istiyoruz.

Baroların gelirlerinin artırılmasını sağlayacak hukuki mekanizmaların hayata geçilmesini istiyoruz.

Bağlı çalışan avukatların hukuki statülerinin güvence altına alınmasını istiyoruz.

Avukatın tekel hakkını olduğu kadar yurttaşın adil yargılanma hakkını da ihlal eden hukuka aykırı faaliyetlere son verilmesini istiyoruz.

Yargının kurucu unsurları arasında eşitlik, savunma makamı için adil bir temsil gücü istiyoruz.’’

TÜRKİYE’DE 190 BİN AVUKAT VAR

Türkiye’de 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olduğunu dile getiren Baro Başkanı Av. Egemen Gürcan, ‘’Türkiye’nin 81 ilinde, 190 bin avukatın kayıtlı olduğu meslek örgütleri olarak, avukat için adaletin sağlanmadığı bir 5 Nisan Avukatlar Günü daha geçirmeyi kabul etmiyoruz. Yurttaşların hak arama özgürlüğünün teminatı olan savunmayı temsil eden avukatlar, onların örgütlü gücü Barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak; 27 Nisan 2024 Cumartesi günü Ankara’da ‘Avukat İçin de Adalet’ demek, mesleğimizin çözüm bekleyen sorunlarını bir kez daha haykırmak, şiddete ve ekonomik sorunlarımıza karşı meslek onurumuzu ve emeğimizi savunmak için buluşuyoruz. Adalet için sorumluluk yüklenen her avukatla birlikte, ‘avukat için de adalet’ mücadelesinde kararlılıkla ilerleyecek, onurlu meslek mirasımızı geleceğe taşıyacağız. ‘’ dedi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —