BARO BAŞKANI GÜRCÜN: ADALET, MADEN OCAĞI ALTINDA KALMASIN!

BARO BAŞKANI GÜRCÜN: ADALET, MADEN OCAĞI ALTINDA KALMASIN!

Bartın’daki maden kazasında hayatını kaybeden 43 işçiyle ilgili açılan davanın ilk duruşmasında Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün de hazır bulundu.

Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşmasına Tekirdağ Baro Başkanı Egemen Gürcün de katıldı. Baro Başkanı Gürcün, “Adalet maden ocağı altında kalmasın.” dedi.

Bartın Amasra’da 14 Ekim 2022 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında meydana gelen ve 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin davanın ilk duruşması Bartın 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Tekirdağ Barosu Başkanlığı adına katılma talebinde bulunan Baro Başkanı Av. Egemen Gürcün ile birlikte duruşmaya TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Melih Yardımcı, İstanbul Barosu Başkanı Av. Filiz Saraç ve Ankara Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu katıldı.

KARA ÖYKÜLERİNE 14 EKİM’DE BİR YENİSİ DAHA EKLENDİ

Duruşma sonrası adliye önünde açıklamalarda bulunan Tekirdağ Baro Başkanı Egeme Gürcün, “Ocağına ateş düşen, sevdiklerini kaybedenler önce maden ocağının kapısına varıyor sonra da Adliye kapısına. Bugün de öyle bir gün.”dedi.  Faciayı ‘Kara Öykü’ diye tabir eden Gürcün, şunları kaydetti: “Yerin binlerce metre aşağısında, dünyanın en zor işlerinden birini yapan, sayısız trajedilerin öznesi olan ve halen olmaya devam eden maden emekçilerinin ve ailelerinin çaresizliğinin ve acının merkezindeki yürek yakan ‘Kara Öykülerine’ 14 Ekim 2022 tarihinde bir yenisinin eklendiği yerdeyim. Soruşturma aşamasında da gelerek incelemeler yaptığım Amasra Maden kazasının davasının görüldüğü Bartın Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmayı Tekirdağ Barosu Başkanlığı adına takip etmek için Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen savunma ordusuyla birlikte Bartın’dayım. “

“Ölüm kapı komşusudur madenci mahallesinde herkesin. Denilir.” diyen Gürcün şöyle devam etti: “Ölüm riskini madenci de madenci yakınları da bilir. Eve dönen madenciye ‘Hoş geldin’ yerine ‘Geçmiş olsun’ denilmesi de adettendir. Maddi imkansızlıklardan ötürü istemeye istemeye gidilen maden ocağında son bulan hayatlar ve bunu kanıksayan umutsuz bir döngüyü değiştirmek bilimle mümkün. Yasal düzenlemelerin etkin kurumsallık ile işletilmemesi, görünürde değil gerçeklikte de uygulanmamasının acı sonuçlarını burada da görüyoruz. “

TREN KAZASINA ATIFTA BULUNDU

Tekirdağ Baro Başkanı Gürcün, Amasra’daki maden kazasıyla ilgili açıklamasında Çorlu Tren kazasına da atıfta bulunarak sözlerini şöyle tamamladı: “Çorlu Tren Kazası'ndaki gibi maden kazası öncesinde yayınlanan Sayıştay Denetim ve müfettiş raporlarında ifade edilen noksanlık ve uyarıların giderilmediği tespitler tesadüf olamaz. İnsan yaşamının kutsallığı ve yaşam hakkının temel bir özgürlük ve hak olduğu bilinci ile neoliberal politikalarla sermayeyi insan hayatına tercih eden kahredici bu umursamazlığın bedelini artık insanlarımızın canıyla ödemesine son vermek zorundayız. Çorlu’da adalet rayların altında kalmasın dedik, şimdi de Amasra’da adalet maden ocağı altında kalmamalı diyoruz. Bundan sonra da başka ihmal cinayetleri yaşanmaması için Tekirdağ Barosu olarak kararlılıkla mücadele edeceğiz.”