Balıkçıların Gözü Palamutta

Balıkçıların Gözü Palamutta

Balıkçılar tüm hazırlıkları tamamlayım 1 Eylül`de kalkacak olan av yasağını bekliyor.

Samsun Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Denizden olumlu sinyaller alıyoruz. Özellikle palamutta iyi bir sezon geçireceğimizi umuyoruz" diye konuştu. Hava şartlarının iyi olduğuna dikkat çeken Malkoç, hazır oduklarını dile getirdi. 

 

Av sezonuna palamut ile başlayacak olan balıkçılar daha sonrasında sofralarımıza istavrit ve ve hamsi sunmaya hazırlanacak. Malkoç, çinekop cinsi balıklardan yakınırken, "Bizim sıkıntımız çinekopun boyutuyla alakalı. Bölgemizde çinekop 20 santim olmuyor. Tek sıkıntımız bu. Henüz bunu çözemedik. Balıkçıların bir kısmı şuanda Ege`de. Yakında Karadeniz`e gelecekler. 1 Eylül`de gırgır tekneleri, 15 Eylül`de de trol tekneleri denize çıkacak. Denizde şuanda balık var. Geçen yıla göre daha iyi durumda. Bizce bu yıl denizin kralı istavritle hamsi olur. Denizde hamsi olursa balıkçının yüzü güler. Palamut gel geç balığıdır. Devamlı tutulan bir balık değildir. Ama istavrit ile hamsi memur gibidir. Kalıcıdır, balıkçıyı ayakta tutar" diye ifade etti. 

 


Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem geçen sezonun deniz sıcaklığından kaynaklı kötü bir sezon olduğunun altını çizerek, "Her zaman ilk sırada olan ve 300 bin tonun üzerine av vermesi gereken hamsi,  geçen sezon sonunda yaklaşık 180 bin ton verdi. Av sezonunda su sıcaklığı 10 derecenin altına inmediği zaman hamsi ve çaça balık çeşitleri kıyılarımızda yoğun sürü oluşturmamaktadır. Bu nedenle önceki yıllarla karşılaştırıldığında hamsi ve çaça yetersiz diğer türler ise yeterli sayılabilecek düzeydeydi. Ağustos ayının ortasına geldiğimiz şu günlerde önümüzdeki av sezonu için iyi işaretler gelmeye devam etmekte. Su sıcaklığı ve diğer meteorolojik şartlar avcılığa uygun geçerse bereketli bir av sezonu bizi bekliyor. Lüfer ve istavrit için de aynı şeyi söylemek mümkün. Hamsi stokları iyi durumda. Fakat düzenli ve kontrolü bir avcılığın sadece ülkemiz sularında yapılması, stokun korunması için vakit geçirmeden hamsi için kota uygulamasına geçilmesi, ayrıca hiçbir koşulda küçük balıkların avlanmaması gerekir" diye sürdürdü. 



Anahtar Kelimeler: