Tarih: 30.09.2024 14:56

AVŞAR BAKANLARA DEPREM BÖLGESİNİ SORMAYI SÜRDÜRÜYOR

Facebook Twitter Linked-in

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, deprem bölgesinde yaşanan gençlik sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Avşar, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından cevaplanması istemiyle deprem bölgesinde yaşanan gençlik sorunlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi. 

Avşar önergede; TBB tarafından hazırlanan deprem raporuna atıfta bulunarak depremden en çok etkilenen gruplardan biri olan gençler arasında yaygınlaşan ve giderek tehdit oluşturan antidepresan kullanımı, bağımlılık, şiddet ve istismar hususlarını, bölgedeki yurt ve barınma yetersizliğini, sosyal ve kişisel gelişim merkezlerinin olup olmadığını, genç işsizliği ile nitelikli iş gücünü bölgede tutma gibi deprem bölgesinde gençlik sorunları konusunda yaşanan birtakım eksiklik ve sorunu Bakan Bak’a sordu.

‘6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN 11 İL VE 14 MİLYONDAN FAZLA VATANDAŞIMIZ DOĞRUDAN ETKİLENDİ.’

Avşar, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 9 saat arayla meydana gelen iki büyük deprem Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elâzığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde büyük yıkımlara yol açtığını, resmi rakamlara göre 50.783 kişinin hayatını kaybettiğini, 107.204 kişinin yaralanmasına neden olduğunu, toplamda 11 il ve 14 milyondan fazla vatandaşın doğrudan etkilendiğini ve büyük hasarlara yol açtığını belirtti.

‘EN BÜYÜK HASAR HATAY, KAHRAMANMARAŞ, MALATYA VE ADIYAMAN İLLERİNDE YAŞANDI.’

Avşar; “En büyük hasar Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illerinde yaşanmış olup, bu iller yapı hasarlarının en yoğun görüldüğü bölgeler olarak öne çıkmıştır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının kontrolünde yapılan hasar tespit çalışmaları, 700 bin civarında hane halkının çeşitli düzeylerde hasar alan yapılardan etkilendiğini göstermektedir.”, şeklinde ifadelere yer verdi.

‘TBB TARAFINDAN 18 TEMMUZ 2024 TARİHİNDE DEPREM BÖLGESİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMUŞ VE BİR RAPOR HAZIRLANMIŞTIR

 “Bu kapsamında Türkiye Belediyeler Birliği tarafından 18 Temmuz 2024 tarihinde Deprem Bölgesi Araştırma Komisyonu kurulmuştur.”, diyen Avşar; “Komisyon depremden en çok etkilenen yerler olan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerini ele almış ve bu şehirlere 2024 Ağustos ayı içinde saha ziyaretleri gerçekleştirmiştir. Saha ziyaretleri sırasında bu illerdeki ilgili kamu kurum ve kuruluşları ziyaret edilmiş, bölgede etkin çalışan sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve meslek odaları ile çalıştaylar düzenlenmiştir. Konteyner kent alanları incelenmiş ve bölge halkıyla birebir görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşme, inceleme ve çalışmalar sonucu elde edilen bilgi ve bulgular doğrultusunda bir rapor hazırlamıştır.”, dedi.

Avşar; “Raporda, ‘Toplum ve İnsan Refahı’ alt başlığında gençlerin durumu incelenmiş ve bu konuda yaşanan birçok eksiklik ve sorun tespit edilmiştir.”, dedi ve Bakan Bak’a bir dizi soru sordu

‘GENÇLER ARASINDA YAYGINLAŞAN VE GİDEREK TEHDİT OLUŞTURAN BAĞIMLILIK, ŞİDDET VE İSTİSMAR HUSUSUNDA ÖNLEYİCİ BİR ÇALIŞMANIZ BULUNMAKTA MIDIR?’

“Raporda, deprem şehirlerinde bağımlılık, şiddet ve istismar gibi vakaların arttığı, sosyalleşme imkanlarının kısıtlılığı ve kültürel etkinliklerin yetersizliği sebebiyle başta gençler olmak üzere bölge insanında psikolojik iyileşmesinin yavaş seyrettiğinin belirtildiğini ifade eden Avşar; “Bu kapsamda, özellikle gençler arasında yaygınlaşan ve giderek tehdit oluşturan bağımlılık, şiddet ve istismar hususunda önleyici bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”, dedi

‘DEPREMİN ETKİSİ GÖZ ÖNÜNE ALINARAK BÖLGEYE ÖZEL YURT İMKANI VEYA BARINMA DESTEĞİ ANLAMINDA BİR ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?’

Avşar; “Depremle birlikte oluşan barınma sorunundan bölgedeki üniversite öğrencilerinin daha çok etkilemesine karşın yurt imkanı veya barınma desteği anlamında bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu hususta ilgili diğer kamu kurumları ve belediyelerle bir iş birliği modeliniz var mıdır?”, şeklinde sorular sordu.

‘GENÇLER ARASINDA ARTAN ANTİDEPRESAN KULLANIMINI ÖNLEMEYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMANIZ VAR MIDIR?’

Avşar, raporda ifade edildiği üzere deprem sonrasında gençler arasında oluşan umutsuzluk, ihtiyaçlarını karşılayamama, muhatap bulamama ve istihdam sorunları sebebiyle antidepresan kullanım oranının arttığını belirtti ve bu artışın özellikle lise düzeyindeki gençler arasında yoğunlaştığını ifade etti. Avşar, buna karşın tedbir anlamında ilgili paydaşlarla yürütülen ortak bir çalışmanın olup olmadığını sordu.

‘DEPREMZEDE GENÇLERE YÖNELİK SOSYAL VE KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZLERİ PLANLIYOR MUSUNUZ?’

Avşar; “Depremden en çok etkilenen gruplardan biri olan gençlere yönelik sosyal aktivitelerin yapıldığı; kültür, sanat, spor etkinliklerinin düzenlendiği;  mentörlük ve danışmanlık hizmetlerin verildiği merkezlerin açılması hususunda bir çalışmanız var mıdır? Varsa hangi ilde kaç tane yapılmıştır? Bu merkezlerde hangi faaliyetler yapılmaktadır?”, ifadelere yer verdi. 

‘DEPREM BÖLGESİNDE GENÇ İSTİHDAMI ARTTIRMAK VE NİTELİKLİ GENÇ İŞ GÜCÜNÜ BÖLGEDE TUTMAK AMACIYLA NE TÜR ÇALIŞMALAR YAPILMAKTADIR?’

“Raporda değindiği üzere; deprem sonrası yaşanan geçim sıkıntıları özellikle gençler arasında işsizlik sorununu derinleştirmiştir.”, diyen Avşar; “İş bulamayan gençlerin başka illere göç etmesi, bölge halkı tarafından nitelikli iş gücü kaybı olarak değerlendirilmiştir. Birçok sektörde yetkin işçi, usta ve zanaatkar bulunamadığı konusunda şikayetler vardır. Gençler başta olmak üzere nitelikli işgücünü bölgede tutmaya, yetenek geliştirmeye ve istihdama yönelik bir çalışmanız var mıdır? Varsa neler yapılmaktadır?”, dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —