Bükreş'te gerçekleşen uluslararası toplantıda Avrupa ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri'ni (ABD) Çin ile diyalog kurması konusunda teşvik etti. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, Rusya'nın saldırganlığını kontrol altına almak için tasarlanmış bir Soğuk Savaş dönemi askeri ittifakı olarak kuruldu ve Almanya ve Fransa gibi Çin ile önemli ticari bağları olan kilit üye devletler, özellikle NATO'nun ana odağından uzaklaşmasından endişe duyuyorlar.
ÇİN ‘SORUNUYLA’ MÜCADELE
Bükreş'teki bir toplantıda bu son deneyim akıllarında tazeyken, NATO dışişleri bakanları, Ukrayna'daki savaşla meşgul olmalarına rağmen, Çin sorunuyla mücadele etmek için şimdiye kadarki en yoğun çabalarını sarf ettiler.
ABD yıllardır dış politikasını Asya'ya odaklamaya, Çin'den gelebilecek potansiyel bir tehditle yüzleşmeye ve NATO ile Avrupalı müttefiklerini Pekin'in meydan okumasına karşı tepki vermeye zorluyor. Diğer krizler her zaman araya girdi. Yine de, yavaş yavaş Avrupalılar, özellikle Ukrayna'daki savaşın enerji için Rusya'ya bağımlılıklarının kırılganlığını çok acı bir şekilde ortaya koymasından sonra, kendi endüstrilerine ve altyapılarına yönelik tehlikeleri görmeye başladılar.
BAĞIMLILIĞI AZALTMAMIZ GEREKİYOR
NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, "Tedarik zincirlerimiz, teknolojimiz veya altyapımız için Çin başta olmak üzere diğer otoriter rejimlere olan bağımlılığımızı nasıl azaltacağımıza özel olarak odaklanıyoruz. Çin ile ticaret yapmaya ve ilişki kurmaya devam ederken, bağımlılıklarımızın farkında olmalı, kırılganlıklarımızı azaltmalı ve riskleri yönetmeliyiz" dedi.
UYGUR MÜSLÜMANLARINA UYGULANAN ZULÜM
Çin'in Hong Kong'daki baskısından ve Sincan'daki Uygur Müslümanlara yönelik zulmünden Covid kısıtlamalarına karşı son protestolara yönelik baskısına kadar uzanan sorunların sıralandığı toplantıda, Çin ile olan sorunların diyalog ile çözülmesi gerektiğine dikkat çekildi. NATO, Biden yönetiminin zorlamasıyla geçen yıl Çin'i ‘stratejik tehdit’ olarak görerek bir öncelik haline getirmişti.