ARMAĞAN BARAN: HÜKÜMETTEN ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HAKKINDA AÇIKLAMA GELMEDİ

ARMAĞAN BARAN: HÜKÜMETTEN ZORUNLU DEPREM SİGORTASI HAKKINDA AÇIKLAMA GELMEDİ

Büyük bir depremi yaşadığımız şu günlerde Optima Sigorta Çerkezköy Şube Yöneticisi Armağan Taş Baran, devlet tarafından uygulanan Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilgi verdi.

Optima Sigorta Çerkezköy Şube Yöneticisi Armağan Taş Baran, Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ili şiddetli bir şekilde etkileyen deprem sonrası Trakya Flaş Haber’e konuştu. 17 Ağustos 1999 depreminin ardından Türkiye kamuoyunda oluşan bilinç ve bürokrasisinin öncülüğünde kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) hakkında bilgi aldığımız Armağan Baran, Zorunlu Deprem Sigortası hakkında devlet tarafından henüz resmi bir açıklama gelmediğini ifade etti.

Optima Sigorta Çerkezköy Şube Yöneticisi Armağan Taş Baran, devlet tarafından uygulanan Zorunlu Deprem Sigortası hakkında bilgi vererek, mevcut durumu Trakya Flaş Haber’e anlattı. 1999 Gölcük depremi sonrası DASK tarafından toplanan paraların aktif bir şekilde kullanıldığını söyleyen Baran, hükümetin DASK havuzunda biriken miktarı afet bölgesinde kullanmasını temenni ettiğini dile getirdi. 

HASARI KARŞILAMAK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Zorunlu Deprem Sigortası’nın 60 metrekarelik bir daire için ortalama 130 TL olduğuna değinen Baran, bu düşük ücretlerle bölgede yaşanan deprem hasarının karşılanamayacağını ifade etti. Baran, Zorunlu Deprem Sigortası’nın önemli bir uygulama olduğunu ancak hasarı karşılamak için yeterli olmadığını söylerken, vatandaşların zorda kalmadıkça sigorta yapmaya yanaşmadığını ifade etti.  Tüm illerde belediyeler tarafından belirlenen rayiç bedellerinin gayrimenkul piyasasının altında olduğuna değinen Baran, depremde evi yıkılan birinin sadece DASK ile evini yeniden inşa edemeyeceğini söyledi. Baran konuşmasının devamında şunları kaydetti: 

DASK'I ARAYARAK YARDIM İSTEDİLER

“1999 Gölcük depreminde İstanbul’da çatlaklar oluşan evler vardı. O dönem evleri hasar gören vatandaşların DASK’ı arayarak yardım istediler. Hasar tespiti yapıldıktan sonra bu kişilere ödeme yapıldı. Hükümetin DASK’ta oluşan nakit miktarını bölgeyi yeniden inşa etmek için kullanmasını temenni ediyoruz. Şu an için DASK hakkında bir açıklama yapılmadı. Henüz tespitinin dahi yapılmadığını düşünüyoruz. 10 ilde yıkım var. Bu süreçte kolay değil." 

EVLERİNİ VE EŞYALARINI KORUMAYA ALABİLİRLER

DASK’ın sadece yeterli olmadığını söyleyen Baran, sözlerine şunları ekledi: "DASK ile birlikte konut sigortası da yaptırarak vatandaşlarımız sadece depreme karşı değil, yangın, hortum gibi afetlere karşı mallarını, eşyalarını korumaya alabilirler. DASK ile konut sigortası arasında yüzde 50 bir fiyat farkı var. Bir paket sigara fiyatından feragat ederek vatandaşlar mallarını güvence altına alabilirler. Yıllık olarak konut sigortaları 2 bin TL’den başlarken DASK ise 60 metrekare bir evde 130 TL gibi bir miktara denk geliyor. Vatandaşlarımızdan sigorta konusunda daha bilinçli olmalarını bekliyoruz. Sadece zorunda kalındığı zaman uygulamaya gidilen bir yol değil de sigortanın ihtiyaç olduğunu anlamamız gerekiyor.” 



ÇERKEZKÖY ENDÜSTRİYEL FUARI, 4 EYLÜL’DE KAPILARINI AÇIYOR

SANAYİCİLERLE ATIK ENERJİLERİN SERACILIKTA KULLANILMASI TOPLANTISI YAPILDI

ÇTSO’YA KAYITLI 29 FİRMA TÜRKİYE’DE İLK 500’DE

ÇOSB’DE MEZUNUYET HEYECANI

PTT’DEN EMEKLİLERE YÜZDE 20 İNDİRİM