Tarih: 28.11.2022 12:09

ARIZALI BİR ELEKTRİK PRİZİ ÇİN HÜKÜMETİNİ DEVİREBİLİR

Facebook Twitter Linked-in

Çin’de bir apartmanın 15. katındaki bir yatak odasında arızalı bir elektrik prizi nedeniyle başlayan yangın ülke genelinde hükümete karşı ayaklanmalara neden oldu. İtfaiyeciler, en az 10 ölümü önlemek ve yangını söndürmek için üç saat harcadılar ve münferit bir kaza olarak kalabilecek olay, yerel liderler için bir trajediye ve siyasi bir baş ağrısına dönüştü. 

SIFIR COVİD UYGULAMASI 

Çin’li yetkililer çaresiz durumda. Sosyal medyayı öfkeli yorumlar doldurdu ve yangının çıktığı şehirde bölge sakinleri sokaklara döküldü. Sincan bölgesinin başkenti Urumçi'deki olay, halkın iktidardaki Komünist Partisine karşı yıllardır en cüretkar öfke patlamasını ortaya çıkardı. Bu hafta sonu Çin'in dört bir yanındaki şehirlerde binlerce kişi mumlar ve çiçeklerle yangın kurbanlarının yasını tutmak için toplandı. Kampüslerde öğrenciler nöbet tuttu, birçoğu sessiz bir protesto için boş beyaz kağıt parçalarını havaya kaldırdı. 

ÇİN’İ DURMA NOKTASINA GETİRDİ 

Parti başkanı olarak üçüncü dönemini kazanmasından sadece bir ay sonra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping üzerinde yeni baskılar oluştu. Koronavirüs'ten ölümleri diğer ülkelerden çok daha düşük tuttu ama aynı zamanda birçok Çin şehrini neredeyse durma noktasına getirdi, yüz milyonlarca insanın hayatını ve seyahatini sekteye uğrattı ve birçok küçük işletmeyi kapanmaya zorladı. 

Çin'de protestolar nispeten nadirdir. Özellikle Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, insanları hükümete karşı örgütlemek için çoğu yolu ortadan kaldırdı. Muhalifler hapsedildi, sosyal medya ağır bir şekilde sansürlendi ve insan haklarıyla ilgili bağımsız gruplar yasaklandı. 

GIDA KITLIĞI VE İŞSİZLİK 

Ancak Çin'in Kovid kısıtlamalarının yaygınlığı, sınıf ve coğrafyayı aşan bir öfke odağına sebep oldu. Haftalarca süren tecritler sırasında gıda kıtlığı ve işsizlikle mücadele eden göçmen işçiler, kampüslerde tutulan üniversite öğrencileri, seyahat kısıtlamalarından rahatsız olan tüm halk bir olup hükümete karşı ayaklandı. 

Yabancı gazeteciler üzerindeki Covid seyahat kısıtlamaları ve hükümet kısıtlamaları, protestolar hakkında haber yapmayı zorlaştırıyor. Çin anakarasında iki gazetecisi bulunan The Times, protestoları internet üzerinden takip etti ve telefon görüşmeleri, doğrulanmış videolar ve olayların kayıtlarını paylaşan Çin'deki kaynaklar aracılığıyla gösteriler hakkında haber yaptı. 

ANLIK HABER ALMAK OLANAKSIZ 

Perşembe günü Urumçi'de çıkan yangında ölenler ve kurbanların yanan binalara kapatılıp kapatılmadıklarına ilişkin sorular Çin'de geniş çapta yankı buldu. Yaklaşık üç yıllık pandemik kısıtlamaların ardından, birçok Çinlinin evlerinde karantinaya alındığına dair söylentiler var. ÇKP protestoları bastırmak için mücadele ederken, son gelişmelerden henüz haber alınabilmiş değil. 
 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —