Politika

Politika Haberleri

AK PARTİLİLER MECLİSİ TERKETTİ

AK PARTİLİLER MECLİSİ TERKETTİ

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu mecliste bir ilke sahne oldu. Ak Partili meclis üyeleri toplantıyı yarıda bırakıp çıktı.

Çerkezköy Belediye Meclis toplantısının ikinci oturumu bugün gerçekleştirilirken, ek bütçe talebi iktidar ve muhalefet arasında gerginliğe neden oldu. AK Partili meclis üyeleri toplantıyı terk etti.

Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda bir önceki toplantıda Komisyonlara gönderilen konular görüşülerek karara bağlandı. Çerkezköy Belediyesi’nin 719 milyon 416 bin TL ek bütçe talebine AK Partililer itiraz etti. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli’ye konuyla alakalı söz vermemesi üzerine Çerkezköy Belediye Meclisi’nde bir ilk yaşandı ve AK Parti grubu, Meclis’i terk etti. 

AK Partililerin Meclis’i terk etmesinin ardından ek bütçe ile ilgili gündem maddesinin görüşülmesine devam edildi. Çerkezköy Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Bütçesine 719 milyon 416 bin TL’lik ek bütçe yapılması Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edildi. 

EK BÜTÇE KABUL EDİLDİ

Daha sonra Meclis gündeminin 2. maddesinde yer alan Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün 20.06.2023 gün ve 66938 sayılı ek bütçe hakkındaki yazısının görüşülerek, Çerkezköy Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Bütçesine 719 milyon 416 bin TL’lik ek bütçe yapılması Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda AK Partililerin olmadığı toplantıda oy çokluğu ile kabul edildi.

ANAOKULU ALANINA ÇEVRİLDİ

Belediye Meclis gündemin 3. sırasında yer alan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 23.06.2023 gün ve 67230 sayılı Çerkezköy G.M.K.P. Mahallesi 447 Ada 93 parsele ilişkin plan değişikliği hakkındaki yazısı görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu görüşü doğrultusunda söz konusu alanın anaokulu alanına dönüştürülmesi oy birliği ile kabul edildi.

DİĞER GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Ardından İstasyon Mahallesi 1470, 1471, 1472 ve 1473 adalar ile 122 ada 2 parsel ve 120 ada 1 parsele ilişkin 06.09.2022 tarih 2022/114 sayılı Çerkezköy Belediye Meclis kararıyla ve 14.09.2022 tarih ve 2022/1260 sayılı Tekirdağ Büyükşehir Meclis kararıyla onaylanan İstasyon Mahallesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonunda sehven yapılan yanlış sebebiyle plan değişikliğine yapılan itirazlardan dolayı plan değişikliği hasıl olduğu belirtilerek, söz konusu plan değişikliğine ilişkin işlemin yapılması talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nu görüşü doğrultusunda oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından İstasyon Mahallesi 834 ada 7 parsel nolu 201,78 m2 yüzölçümlü taşınmazın T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürlüğü TEDAŞ 18. Bölge Müdürlüğü’nün ilgi yazısına istinaden 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 30’uncu maddesi uyarınca devri talebi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşü doğrultusunda belirlenen devir fiyatının piyasa fiyatının altında olduğu gerekçesi ile oy çokluğu ile reddedildi.

HİSSE SATIŞLARI KABUL EDİLDİ

Temmuz ayı Meclis toplantısının ikinci oturumu Belediye’ye ait 6 adet hisse satışı talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonu görüşü doğrultusunda kabul edilirken, 5 adet hissesin satışı oy birliği ve 1 adet hissesin satışı ise oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin karara bağlanmasının ardından Belediye Başkanımız Vahap Akay, Ağustos ayının Çerkezköy Belediye Meclisi’nin tatil ayı olduğunu belirterek, Belediye Meclisi’nin 1 Eylül Cuma günü toplanacağını açıklayarak, Meclis toplantısını sonlandırdı.

ÇERKEZKÖY’ÜN İL OLMA TALEBİ…
Gündem maddelerinin görüşülmesi öncesi söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli, Çerkezköy’ün il olması ile alakalı görüşlerini dile getirdi. İçli, “Geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Cumhuriyetimizin 100.Yılında 100 il 1000 ilçe söylemi gündemi meşgul ediyor. Türkiye’de birçok ilçe il olmak için kampanya süreci başlattı. Tekirdağ’da il olmak isteyen birkaç ilçemiz var. Belediye Başkanı önderliğinde güçlü bir ses çıksın istiyoruz. İl olmak istiyorsak meclis olarak en başındaki belediye başkanımızın bu kampanyayı başlatmasını, meclis olarak bunu desteklememiz gerektiğini düşünüyorum. STK’larında bununla ilgili kampanya başlatması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin ilk üç sanayisini barındıran bir ilçede yaşıyoruz. Böyle bir yerin çoktan il olmayı hak ettiğini şahsım ve partim adına düşünüyorum” dedi. 

ÇERKEZKÖY İL OLMAYI HAK EDİYOR

Âdem İçli’ye cevap veren Belediye Başkanı Vahap Akay, ise, “MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli’nin ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında 100 İl’ söylemleri oldu. İl olmaya aday ilçeler arasında Çorlu’da var. Çerkezköy, Tekirdağ’ın sanayi yüzü. Çerkezköy’ün, Tekirdağ’ın büyükşehir olmasına en önemli katkıyı sağladığını söyleyebilirim. Dolayısıyla doğru bir planlamayla Çerkezköy, İstanbul’un arka bahçesi olmadan il olmayı hak ediyor. 

ADEM İÇLİ BÜTÇEYLE İLGİLİ İTARAZDA BULUNDU

Ardından Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün ek bütçe hakkındaki yazısı görüşülürken AK Partili Adem İçli, bütçeyle ilgili itirazlarda bulundu. İçli, “2023 yılı için hazırlanan 591 milyon TL, oy çokluğuyla meclisten geçirildi. Mart ayı komisyonun sonunda da söylemiştim, birimlerimiz bütçeyi hazırlayamıyor. Tahmini bütçe de bile sınıfta kalıyorlar. Ben 2 gündür çok araştırma yapıyorum, Türkiye’de hiçbir belediye, bütçesini yüzde 110 artırarak ek bütçe istememiş. Tarihte ilk kez Çerkezköy’de, bu Meclis’te yaşıyoruz. 719 milyon 416 bin TL ek bütçe isteniyor. Neresinden tutarsan tut sınıfta kalıyorsunuz” dedi. 

AKAY AK PARTİLİLERİ SİYASET YAPMAYLA SUÇLADI

İçli’nin ardından konuşan Belediye Başkanı Vahap Akay ise, AK Partilileri siyaset yapmakla suçlarken, “Seçim atmosferine girmek üzereyiz. Söylemlerinizi anlayabiliyorum. Siyaset yapma ihtiyacınızı da anlayabiliyorum. Son 3 aydır Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis Üyesisiniz. Gelen ek bütçelere, oylamalara katılan birisisiniz. Biraz daha yakından incelersiniz. Bu bütçe, 2023 bütçesi, Haziran 2022’de hazırlanmaya başlandı. Bundan 1 yıl önce. Bir yıl önce asgari ücret ne kadardı? 5 bin 500 TL’ydi, yılbaşından sonra, daha bu bütçe uygulamaya girdiğinden itibaren asgari ücret 8 bin 500 odu. Geçen ay da 11 bin 402 TL’ye yükseltildi. Bütçe bitiminde de muhtemelen 15 bin TL’yi bulacak. Asgari ücret, biz planlamamızı yaptığımız günden itibaren neredeyse 2 kattan fazla, yüzde 120 oranında artmış. Türkiye’deki enflasyon ikiye katlamış. İkiye katlamayı geçmiş. Hal böyle” dedi. 

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİN DURUMU ORTADA”

Daha sonra Akay geçmişten örnek vererek sözlerini şöyle sürdürdü: “Zaman bazı şeyleri unutturuyor olabilir, ben size hatırlatayım. Çerkezköy Belediyesi 2014 yılında bütçesinin yüzde 150’sini borçlu teslim aldı. Çerkezköy Belediyesi’nin 70 milyon TL bütçesi vardı, 90 milyon borçla teslim aldı. Çerkezköy Belediyesi, pandemiden sonra tam gaz çalıştı, çalışmaya devam etti. Ortada bir çarçur olsaydı bütçemiz bu şekilde olmazdı. Çerkezköy Belediyesi kredibilitesi yüksek. Kredi alabilen, borcunu ödeyebilen bir kurum haline geldi. ‘Biz Çerkezköy’e hizmet edilmesini istiyoruz’ dediniz. Siz normal bütçeye de oy vermediniz, o da oy çokluğuyla geçti. Türkiye ekonomisinin maalesef geldiği durum ortadadır. Türkiye ekonomisine göre bu bütçeyi düzenlemek gerekti, bu gereklilikten de yola çıkıldı” ifadelerini kullandı.

AK PARTİLİLER MECLİSİ YARIDA BIRAKIP ÇIKTI

Akay’ın belediyenin AK Partili dönemini hatırlatması üzerine Adem İçli yeniden konuşmak istedi. Başkan Akay, Adem İçli’ye söz vermedi. Bunun üzerine Çerkezköy Belediye Meclisi’nde bir ilk yaşandı ve AK Parti grubu, Meclis’i terk etti. 



Anahtar Kelimeler: PARTİLİLER MECLİSİ TERKETTİ

KAPAKLI TEMMUZ AYI MECLİS TOPLANTISINI TAMAMLADI

MİLLETVEKİLİ AVŞAR BAKAN ŞİMŞEK’E SESLENDİ

KAPAKLI MECLİSİ BU AYIN İLK OTURUMUNU YAPTI

MİLLETVEKİLİ AVŞAR ASGARİ ÜCRETE VERDİ VERİŞTİRDİ

BAŞKAN DR. YÜCEER: SİVAS’IN AYDINLIĞI SÖNMEYECEK