Tarih: 29.03.2020 16:42

MİKROPSAVARLAR OFİS VE EVLERE GÖRE TASARLANDI

Facebook Twitter Linked-in

Çerkezköy`de bir girişimci, ofis ve ev tipi olmak üzere `Mikropsavar` üretti.  Genelde hastanelerde de kullanılan mikrop öldürücü UV lambalar veya mikrop öldürücü UV-C lambalar olarak bilinen dezenfekte cihazı ile ortamdaki tüm mikroplar ölüyor.

Yeni tip mikropsavarı tasarlayan İbrahim Çatkı, "UV lambalar veya mikrop öldürücü UV-C lambalar olarak bilinen ürünler uzun yıllardır hastanelerde kullanılıyor. Biz bunları kullanarak ofis ve evlere, otellere, diğer kapalı ortamlara uygun hale getirdik. Şu an da iki ayrı tip var. Biri tamamen ofis, ev, otel gibi ortamlar için diğeri binalara göre tasarlandı."dedi.

SALGINLA MÜCADELEYE KATKIDA BULUNMAK İSTEDİK

Çin`de ortaya çıkan Kovid-19 nedeniyle yaşanan salgınla mücadeleye katkıda bulunabilmek için böyle bir çalışmaya girdiklerini belirten Yusuf Şahin,  "UV-C güneşten kaynaklanan birçok elektromanyetik frekanstan biridir. Bu dalga boyunun diğer dalga boylarında da olduğu gibi kendine has özellikleri vardır. Elektromanyetik UV dalgalarından ?C?-UVC olan frekansın (253.7nm dalga boyu ) mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu dalga boyunda ışınım veren lambalar mikrop öldürücü UV lambalar veya mikrop öldürücü UV-C lambalar olarak bilinirler. Bunlardan nasıl yararlanabiliriz, daha fazla kitleler bu özellikleri nasıl kullanabilir diye bu çalışmayı yaptık."dedi.

HAREKETE KARŞI DUYARLI KENDİ KENDİNİ KAPATIYOR

Bu antivirüs lambanın özellikleriyle ilgili bilgiler veren İbrahim Çatkı, "Uygulaması basittir. Dezenfeksiyon kabiliyeti yüksektir. Ortam ve/veya yüzeyde yan ürün ve kalıntı madde oluşturmaz. Korozif madde oluşumu yoktur. Ekonomiktir. Özellik olarak insan hareketi olursa ışık direkt kapanacak. Hatta evcil hayvanlar için (Kedi-köpek) de zararlı olduğu için harekete karşı duyarlı yaptık. Hareket bittiğinde yani odada insan, canlı kalmadığında açılacak."dedi.

MİKROPLARA KARŞI ETKİLİ

UVC ışınlarının sürekli bakılması halinde insan gözüne zarar verdiğini de vurgulayan İbrahim Çatkı, " Açık havada iken insanlar UV spektrumun bazı bölümlerine maruz kalırlar. Genel olarak, aşırı UV ışınlarına maruz kalma;  ışının dalga boyu, türü, süresi ve bireylerin UV?ye tepkisine bağlı olarak yan etkiler üretebilir. Ancak bu lambaların, mikrop temizleyici özelliği çok üst düzeyde. Bugün koronavirüse karşı etkili ocaktır. Sağlıkçılar, doktorlar tarafından etkili olduğu çok iyi bilinir. Yalnız insan gözüne karşıda zararlı. Bu yüzden insan olmadığı zaman kullanılmalı. Oda, ortam boş iken çalıştığında oradaki tüm virüsleri, mikropları öldürür. Dediğim gibi ortamda insan olmaması lazım. Bu yüzden, harekete duyarlı yaptık. İnsan bulunduğu ortamda kendi kendini hemen kapatacak bir sistem kurduk. Böylece, verebileceği zararın önüne geçtik."diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —