KIZILPINAR ÜÇE BÖLÜNDÜ AMA SEÇİM TEK MAHALLE

KIZILPINAR ÜÇE BÖLÜNDÜ AMA SEÇİM TEK MAHALLE

Çerkezköy Belediyesi`nin seçime kısa bir süre kalaraktan üç ayrı mahalle yaptığı Kızılpınar `Tek` mahalle olarak seçime girecek! Kızılpınar Mahallesi`nden oluşturulan üç mahalle için de en erken 2020 yılının mart ayında yeniden seçim yapılacak

Kızılpınar`ın üç mahalle olarak 31 Mart`ta seçime gitmeyecek. Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri de eski Muhtar Şükrü Dumanlar`ı doğruladı.

"BENCE YETİŞMEZ"  DEMİŞTİ!

Çerkezköy Belediyesi`nin  muhtarlık seçimlerine kısa bir süre kala Kızılpınar Mahallesi`ni 3`e bölmesi muhtar adaylarının da kafasını karıştırmıştı.  "Üç mahalle de mi seçime gireceğiz yoksa tek mahalle olarak mı? diye soran muhtar adaylarına yardımcı olmak amacıyla araştırma yapan Trakya Flaş Haber,  20 yıl muhtarlık yaptıktan sonra Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi olan Şükrü Dumanlar`a bu soruyu yöneltmişti.  Trakya Flaş Haber`e geçen hafta başında açıklamalarda bulunan Meclis Üyesi Şükrü Dumanlar, "Benim düşüncem üç mahalle olarak seçime gidilmez. Yetişmez. Bunlar yasaları bilmiyor. Yıllarımızı verdik biz bu işe."demişti. AK Parti Meclis Üyeliği yapan Şükrü Dumanlar`ın dediği çıktı.

YASA ÇOK AÇIK!

Seçime üç ay kala Çerkezköy Belediye Meclis gündemine getirilen ve bu ayki Meclis Toplantısı`nda üç mahalleye bölünen Kızılpınar`a yasal engel çıktı. Oysa, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, "Yetiştireceğiz" demişti. Trakya Flaş Haber`in yaptığı araştırma sonucunda, mahallelerin seçime girememesi `Yetişip, yetişmeyeceği` ile ilgili değil. Yasal olarak, engel çıkması. Bu kapsamda, Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü yetkilileri halihazırda Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım`ın önünde olan `Bölünme`nin, yasal nedenler dolayısıyla yetişmeyeceğine işaret etti.

ARALIK AYINDA KESİNLEŞMESİ GEREKİYORDU

4393 Sayılı Belediyeler Kanu`nun 9. ve 12. maddesinde düzenlenen mahalle oluşturulması ve yeni mahalle sınırları belirlenmesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girmesi, kararların kesinleşmesinden sonraki ilk ocak ayından sonrası olarak belirtiliyor. Yeni düzenlemeye göre muhtarlık seçimi ise en erken ocak ayını takip eden 60 gün içinde yapılacağı belirtiliyor.

KIZILPINAR`DA 2020`DE YENİDEN SEÇİM OLACAK

Kızılpınar`ın bölünmesiyle ilgili kararın Vali Aziz Yıldırım tarafından `onaylanması` ve İçişleri Bakanlığı Nüfus İşleri Genel Müdürlüğü`nce tescil edilmesiyle kesinlik kazandıktan sonra 2020`nin Mart ayında yeniden seçim yapılacak. Kızılpınar Çerkezköy Belediye Meclisi`nin Ocak Ayı Oturumu`nda üç mahalleye bölünmüş, bu mahallerin adları ise şöyle olmuştu: Kızılpınar Atatürk Mahallesi, Kızılpınar Gültepe Mahallesi, Kızılpınar Namık Kemal Mahallesi.

İŞTE O BELEDİYE KANUNLARI

4393 sayılı Belediyeler Yasasının,

Madde 9- Mahalle, muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından yönetilir. Belediye sınırları içinde mahalle kurulması, kaldırılması, birleştirilmesi, bölünmesi, adlarıyla sınırlarının tespiti ve değiştirilmesi, belediye meclisinin kararı ve kaymakamın görüşü üzerine valinin onayı ile olur. Muhtar, mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür. (Ek cümle: 12/11/2012-6360/15 md.) Belediye sınırları içinde nüfusu 500?ün altında mahalle kurulamaz.

Kararlarının uygulanması ve nüfus

Madde 12- 4, 6, 7, 8 ve 9 uncu maddelerde belirtilen kararlar kesinleşme tarihini takip eden yılın ocak ayının birinci gününden itibaren yürürlüğe girer. 4 üncü maddeye göre belediye kurulan yerlerde 2972 sayılı Mahallî İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 29 uncu maddesine göre seçim yapılır.



Anahtar Kelimeler: