10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Koçacınar, "Zorunlu yasaklar altında yeni bir Engelliler Haftası`na daha başlıyoruz. Farklı engel gruplarından binlerce engelli, bir hafta süresince kendilerini ifade etme, toplumla bütünleşme çabası içinde olacaklar. "dedi.
Engeliler Haftası`nın bu yılda pandemi nedeniyle yasaklar altında kutlanacağını hatırlatan Gülnur Kocaçınar, yazılı bir basın açıklaması yaparak haftayı kutladı. Kocaçınar, sitem ettiği açıklamasında, "Bugünlerden geriye yalnızca medya organlarına düşen birkaç satır, birkaç görüntü ve söz kalacak. Sonrasında engelliler yine görünmeyen, konuşulmayan, unutulan bir toplum kesimi olarak kendi dünyalarına geri dönecek. Bu kısır döngü, yıllardır sürüyor ve alınmayan önlemler, yapılmayan görevler nedeniyle sürmeye de devam edecek. Evlerine hapsedilmiş on binlerce engelli, bir gün kendilerine de hayatın güleceğine olan umutlarını her gün biraz daha tüketecek."diye konuştu.
ENGELLİLER SAHTE RAPORLA EMEKLİ OLMUŞSUNUZ TELEFONU ALIYOR
Engelli raporlarıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çeken Kocaçınar, şunları kaydetti:
"Bütün bunlar, böylesi bir güne uygun düşmeyebilir. Ama bizlerin ne kutlama yapmaya ne de birilerini mutlu etmek için hoş görünmeye dermanımız yok. Çünkü her yeni düzenleme ile hayatımız iyileşmek yerine daha kötüleşiyor. 2013 yılında değişen Anayasa`da artık bize topal, kör, kambur, çolak, özürlü denilmeyecekmiş? Doğrudur, güzeldir ama yapılan düzenlemelerle, engelli rapor yönetmeliği bizi `sakat`lıyor , `özürlü` hale getiriyor. Yüzde 40 ve üstü engel derecesi olan engelliler hasbelkader iş bulup çalışmış süresinde emekliliği hak kazanarak emekli olmuş, 2020 Ocak ayından bu yana yüzlerce engelli vatandaşlara SGK`dan bir telefon siz sahte rapor alarak emekli olmuşsunuz bir ay içerisinde yeniden rapor alın dereceniz yüzde 40 ve üstü olursa emekli maaşınızı almaya devam edeceksiniz, yeni çıkarılan rapor yönetmenliği ise engel dereceleri yüzde elli düşürülmektedir. Bu kişilerin olmayan ayağı, kolu, ya da gözü veya duymayan kulağı konuşamayan ağzı düzeldi mi? Tabii ki hayır. Hatta yaş ilerlemesinden dolayı var olan engel durumları daha da ağırlaşmış d urumda ve yüzlerce engelli emekli maaşları kesilmiş perişan bir durumda evlerinde sadaka ile yaşamalarını sürdürmeye çalışıyorlar. "
BİZLERİ EVLERE HAPSETTİLER
Engellilere yönelik kamusal alanlarda yapılacak düzenlemeler için çıkartılan yasanın uygulamaya geçirilmemesine ilişkin tepkiyi dile getiren Kocaçınar, "Fiziki engeller kaldırılacaktı, yasa çıkarıldı. 16 yıl geçti, süresi bitti. Yine yasa değiştirdiler fiziki engellerin kaldırılmasını sonsuzluğa ötelediler. Kalın harflerle belirtmek gerekirse, bizleri evlerimizin içine terk ettiler. Engellilere 2022 sayılı ve 2828 sayılı yasa ile verilen aylık ve evde bakım parası neredeyse hayal haline getirdiler. Verdikleri ile yaşamayı ise bir mücizeye çevirdiler. Bizleri daha iyisini değil, eğitim almayı bile hayal etmekten uzaklaştırdılar."dedi.