Osmanlı`da sarayların en gözde tatlılarından güllaç, hazmı kolay ve hafif olduğu için yüzyıllardır iftar sofralarının vazgeçilmez damak tatlarından biri olma geleneği devam ediyor. Ramazan ayında öne çıkan tatlılardan güllaç için Bayramoğlu Pastanesi`nin kapısını çaldık.
BAYRAMOĞLU GÜLLACI NASIL OLUYOR
Çerkezköy Bayramoğlu Pastanesi Ramazan ayı nedeniyle her gün güllaç yapıyor. Pastanenin emektarlarından Doğan Çetin, bize iyi bir güllaç nasıl olacağını anlatırken, Bayramoğlu`nun güllaçlarının da kesinlikle bir numara olduğunu vurguladı. Leziz bir güllaç tatlısının hazırlanışına ilişkin bilgi veren Doğan Çetin, başta sütün terbiye edilmesi gerektiğini vurguladı. Çetin Usta, bir tepsi güllaç için; 500 gram güllaç, 3 kilo süt, 500 gram muz, 1 kilo toz şekere ihtiyaç olduğunu söyledi. Sütün bir tepsiye döküleceğini belirten Çetin, "Güllaç yaprakları sütün içinde yumuşatılır ve isteğe göre yayma ya da sarma şeklinde aralarına ceviz parçaları koyarak başka bir tepsiye dizilir. Daha sonra, sütle hazırlanmış ılık şerbet, güllaçların üzerine dökülür" dedi. Çetin, bunun ardından güllacın en az 3 saat bekletildikten sonra nar, kiraz, kivi gibi meyvelerle süslenerek servis edilebileceğini belirtti.
LEZİZ BİR GÜLLAÇ İÇİN NE LAZIM
İyi bir güllaç için fındığın özel olarak kavrulması gerektiğini belirten Çetin, sütün çekmesi için en az 5-6 saat bekletilmesi gerektiğini söyledi. Çetin ayrıca süte gül suyu eklediklerini belirtti. İşte bu güllaç başka bir güllaç oluyor.
Ramazan ayında hafif ve sindirimi kolay olan güllacı herkese tavsiye eden Doğan Çetin, "Güllaç genellikle Ramazan aylarında tüketiliyor. Hazmı kolay olduğu için güllacı rahatlıkla herkes her dönemde hasta da olsa sağlıklı da olsa yiyebiliyor. Bu yüzden de hayli talep görüyor. Güllacın diğer tatlılara göre kilo aldırmama gibi bir özelliği de var" dedi.
Bayramoğlu Pastanesi`nde Ramazan ayı süresince her gün güllaç bulabilirsiniz.