İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Kırsal Kalkınma Destekleme Programı ve Tarımsal Desteklemeler ile ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pardemirli`nin yanıtlaması için TBMM`de (Türkiye Büyük Millet Meclisi) sunduğu soru önergesine Bakanlık cevap verdi. Bakanlık, illere göre desteklemeler ve nedenlerini açıkladı.
KIRSALKALKINMA DESTEKLEMELERİ
Tarım ve Orman Bakanlığı`ndan verilen yanıtta, "IPARD kapsamında desteklenen 42 ilimiz, illerin GSYİH`dan aldığı pay, illerin net göç hızı, uygun coğrafi odaklanmanın sağlanması ve desteklenecek sektörlerle ilgili tarımsal potansiyelleri dikkate alınarak Avrupa Komisyonu tarafından belirlenmiştir. Kalan 39 ilde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile IPARD benzeri olan Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı yürütülmektedir."denildi.
TRAKYA`YA ÖDENEN HİBELER
Açıklamada Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli`nin istatistiklerine yer verilirken şunlar kaydedildi: "Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan `Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı` kapsamında, tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi ekonomik yatırımları ile makine-ekipman alımları ve damla-yağmurlama sulama yatırımları için yüzde 50 hibe desteği devam etmektedir. Bu kapsamda, Tekirdağ ilinde bin 550 adet makine ekipman ve 105 adet ekonomik yatırımlar olmak üzere toplam bin 655 adet proje desteklenmiş olup, 43 milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Edirne ilinde 2 bin 972 adet makine ekipman ve 88 adet ekonomik yatırımlar olmak üzere toplam 3 bin 60 adet proje desteklenmiş olup, 48,8 Milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. Kırklareli ilinde bin 184 adet makine ekipman ve 65 adet ekonomik yatırımlar olmak üzere toplam bin 249 adet proje desteklenmiş olup 30, 4 Milyon TL hibe ödemesi yapılmıştır. "
ÜRETİM GİRDİLERİNE VERİLEN DESTEKLER
Bakanlık tarafından sektörlere göre de illere yapılan desteklemeler ayrıntılı olarak açıklanırken, "Bakanlığımızca üretim girdilerine önemli destek verilmektedir. Bu kapsamda mazot desteği 2003 yılında başlatılmış ve üreticilerin mazot maliyetinin karşılanmasına katkı sağlanmıştır. 2017 yılı üretim sezonundan itibaren mazot desteği artırılmış olup, maliyetinin yüzde 50`si desteklenmeye başlamıştır. Kimyevi gübre desteği 2005 yılında başlatılmış olup, verilen desteklerle gübre maliyetinin önemli bir kısmı karşılanmıştır. 2016 yılından itibaren gübre ve yemde KDV kaldırılmıştır." ifadelerine yer verildi.
Bakanlık son olarak sertifikalı tohum kullanımı desteği hakkında bilgi verirken, "Bakanlığımızca 2017 yılından itibaren bitkisel ve hayvansal üretimde, ülke potansiyelimizi etkin kullanmak, planlı üretime geçmek ve tarımsal yeterliliğimizi üst seviyeye çıkarmak için "Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli" ve "Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli" kapsamında çok sayıda proje hazırlanmış ve uygulamaya geçilmiştir."denildi.