Tarih: 09.07.2021 16:39

TARİHİ GÜZELKÖY CAMİİ İBADETE AÇILDI

Facebook Twitter Linked-in

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Tarihi Güzelköy (Melen) Camii düzenlenen törenle ibadete açıldı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından Miras Atölyesi II Projesi kapsamında restorasyon çalışmaları tamamlanan ve 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Güzelköy Camii`nin, Osmanlı İmparatorluğu`nun Trakya Bölgesi`ndeki ilk eserlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi, önemli bir mimari yapıyı daha kente kazandırmış oldu.

?GÜZELKÖY CAMİİ DEĞERLİ KÜLTÜR VARLIKLARIMIZDAN BİRİDİR?

Cuma namazının ardından görkemli bir törenle ibadete açılan Güzelköy Camii`nin açılış programında katılımcılara hitaben bir konuşma yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "6 bin yıllık tarihi olan Tekirdağ`ın bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle göreve geldiğimiz 2014 yılından bu yana kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Miras Atölyesi I-II Projelerimiz kapsamında 7 yıl gibi kısa bir sürede Süleymanpaşa, Şarköy ve Çorlu ilçelerimizde çok önemli çalışmalara imza attık. Bugün de burada adı gibi güzel olan Tarihî Güzelköy Mahallemizde, Osmanlı Dönemine ait Trakya Bölgemizdeki en eski ve en değerli kültür varlıklarımızdan olan Güzelköy Camimizi, aslına uygun bir şekilde restore edilmiş olarak ibadete açıyoruz. İbadetlerimizi yerine getirdiğimiz, yüksek manevi duygular içerisinde Yaradan`ın huzuruna çıktığımız ve ibadet ettiğimiz camilerimiz, dini yapılar olduğu gibi mimari özellikleri bakımından birer sanat eseridirler. Osmanlı Devleti`nin Trakya`yı fethettiği 14. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Tarihî Güzelköy Camimiz, farklı dönemlerde gerçekleşen depremlerde yıkıma uğramış, büyük bir bölümü yeniden inşa edilmiş ve yine farklı zamanlarda tadilatlardan geçirilmiştir. Tarihi yaklaşık 650 yıl öncesine uzanan Güzelköy Camii, köklü medeniyet mirasımızı yansıtması bakımından en değerli kültür varlıklarımızdan biridir. Tarihsel sorumluluğumuzun bilinciyle restorasyon çalışmalarımızı büyük bir özen içerisinde gerçekleştirdik ve aynı zamanda caminin çevre ve hazire düzenlemesini de yaptık. Güzelköy Camimizin restorasyonu, tarihsel, kültürel ve manevi değerleri yaşatma misyonumuza hizmet ettiği gibi Büyükşehir Belediyemizin turizm vizyonu kapsamında Tekirdağ turizmi bir ziyaret noktası daha kazanmıştır. Kırsal turizmi geliştirme projemizin kapsamında yer alan en önemli mahallelerimizden biri Güzelköy`dür. Bugün itibariyle Güzelköy, adeta küllerinden doğan çok önemli bir kültür varlığına yeniden kavuştu. İnsanların doğaya yöneldikleri salgın döneminde kırsal turizm faaliyetlerinin her zamankinden fazla rağbet görmesi temennimizdir. Bu süreçte kırsal turizme açtığımız mahallelerimizi tanıtmaya azami özen göstereceğiz. İnanıyorum ki, Güzelköy, restorasyon çalışmalarımızda önemli bir ilerleme kat ettiğimiz Uçmakdere Mahallemizle birlikte kırsal turizmin ve gastronomi turlarının önde gelen merkezlerinden biri olacak. Bu duygu ve düşüncelerle, yenilenmiş hali ile Güzelköy Camiimizin hayırlı olmasını ve burada edilecek ibadetlerin kabul olmasını diliyor, bayramları aratmayacak ölçüde büyük mutluluk yaşadığımız bu anlamlı günde Güzelköy Mahallemizin değerli sakinlerinin Kurban Bayramını şimdiden kutluyorum" dedi.

ŞENTOP: ?CAMİMİZİN HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM?

Güzelköy Camii`nin restore edilerek ibadete açılması dolayısıyla düzenlenen törene iştirak eden TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da, Büyükşehir Belediyesine ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak`a teşekkür ederek, "Böyle güzel bir programda, tarihi bir caminin açılışında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Güzelköy Camii, ecdadımızın bu coğrafyadaki ilk eserlerinden bir tanesi. Bu anlamda ibadete açılan camimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu güzel mimari yapının açılışında başta Sayın Kadir Albayrak olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ İl Müftüsü İsmail İpek`in öncülüğünde toplu şekilde dualar edildi. Daha sonra protokol üyeleri ve vatandaşların katılımıyla Güzelköy Camii`nin açılışı gerçekleştirildi. Düzenlenen programa TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak`ın yanı sıra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Güzelköy Mahallesi Muhtarı Mehmet Deniz ve vatandaşlar katıldı.

OSMANLI İMPARATORLUĞUN TRAKYA BÖLGESİ`NDEKİ İLK ESERLERİNDEN BİRİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Tarihi Güzelköy Cami`nin ilk inşa tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunamamakla birlikte ilk döneminin 14. Yüzyıla, yani Trakya`nın fetih dönemine dayandığı düşünülmektedir. Bölgede farklı dönemlerde gerçekleşen depremlerde, özellikle de cami yapısının tamamına yakınının yok olduğu, 1912 depreminden sonra köylüler tarafından yeniden inşa edildiği bilinmektedir. Tarihi caminin Osmanlı İmparatorluğu`nun Trakya Bölgesi`ndeki ilk eserlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Hamam yapısı ise, camiye oranla özgün yapı izlerini günümüze kadar koruyabilmiştir. Cami genelinde, yalnızca minare kaidesi yapının en eski tarihine ait bilgi vermektedir. Mevcut cami, dikdörtgen şeklinde bir plana sahiptir. Beden duvarları taş, iç bölücü duvarları ahşap karkastır. Çatı örtüsü, alaturka kiremitli dört yöne kırma çatı şeklinde düzenlenmiştir. Güzelköy Camii, üzerinde günümüze taşıdığı Erken Osmanlı dönemi duvar iziyle önemli bir örnektir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Miras Atölyesi Projesinin I. Etabı Süleymanpaşa İlçesinde Kültür Varlıklarının en yoğun olarak görüldüğü Ertuğrul Mahallesinde uygulanmaktadır. Miras Atölyesi II. Etapta ise Şarköy İlçesinin kültür mirasını en çok yansıtan mahalleleri olan Uçmakdere, Gaziköy, Tepeköy, Güzelköy, Çınarlı ve Eriklice Mahallelerinde restorasyon çalışmalarına tüm hızıyla devam edilmektedir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —