HAFTANIN MANŞETİ

HAFTANIN MANŞETİ Haberleri

BAŞAKŞEHİR OKULLARI`NDAN LGS ÖNCESİ TAVSİYELER

BAŞAKŞEHİR OKULLARI`NDAN LGS ÖNCESİ TAVSİYELER

Yaklaşan LGS öncesi Başakşehir Okulları öğretmeni Gamze Koçak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Başakşehir Okulları`ndan LGS öncesi öğrencilere tavsiyeler geldi. Okulun öğretmenlerinden Gamze Koçak,  LGS sınav tarihinin MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) tarafından 20 Haziran olarak değiştirilmesinin yaşanan pandemi döneminde öğrenciler için motivasyon kaynağı olduğunu söyledi.  Koçak, "Özellikle soru kapsamının azaltılması, yayınlanan soru paketleri, örnek sorular öğrencilerin psikolojik olarak kendilerini daha rahat hissetmelerini sağladı. "dedi.

Başakşehir Okulları PDR Birimi Zümre Başkanı Gamze Koçak LGS öncesi tavsiyelerde bulunurken, " Sınavlar stres ve kaygının kaynağı gibi görülüp, sevilmese de insanı geliştiren, yetenekleri ortaya çıkaran gerçeklerdir.Bir yandan ergenlik döneminin getirdiği değişim ve gelişimleri yaşayan çocuklar için sınava hazırlanma süreci, inişlerin ve çıkışların sıklıkla yaşandığı hem akademik hem duygusal dengelerin sürekli değişkenlik gösterdiği bir dönemdir. Sınav zamanı yaklaştıkça sınava dair artan zihinsel yanılgılar, psikolojik ve fiziksel yorgunluk hali, yoğun duygular, stres ve kaygıyı tetiklemektedir." ifadelerini kullandı.

?Offf sınav yaklaşıyor! Ders çalışmakta zorlanıyorum!  Bir türlü ders çalışmak için motive olamıyorum! Ya iyi bir liseyi kazanamazsam?? gibi söylemlerin öğrencilerin zihinlerini meşgul edebildiğini hatırlatan Koçak,  "Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Kaygı her duygu gibi kabul etmemiz ve belli bir derecede yaşamamız gereken, bizleri güdüleyen, hedefe ulaşmada ki çabalarımızda gizilbir destektir. Kaygı ve strese hiç olmasın gözüyle bakmak mümkün olmadığı gibi, duygularımızı yönetmek için yaşadığımız duygunun farkındalığı da önemlidir. "diye konuştu.

RUTİNLERİ DEĞİŞTİRMEYİN

Bu doğrultuda sınava dair zihinsel yanılgıları düzenlemek, rahatsız eden ve başarıya ulaşmadaki engel düşünceleri; ?Başarmak için elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım.? ,  ?Zamanı verimli kullanmak benim elimde.? gibi olumlu düşüncelerle yapılandırmanın mümkün olduğunu anlatan Koçak, şöyle devam etti: "Sınava az zaman kala rutinlerin çok değişmemesi, öğrencilerin uyku ve beslenme düzenlerini korumaları sınav günü zorluk yaşamamaları adına önemlidir. Öğrencilerin sınav günü uyanık, dinç olması için zihnen ve bedenen kendilerini gerçek sınav saatine göre planlamalarında, evde sınav saatlerine uygun hareket ederek kendilerini denemelerinde fayda vardır."

NE YAPILMALI?

Sınav öncesi olduğu kadar sınav anı ve sınav sonrası motivasyon ve kaygı yönetimi de fazlasıyla önemli olduğunu vurgulayan Koçak, "Bu noktada öğrencilerin, geçmiş ya da geleceği düşünmek yerine şu an yaşadıklarına odaklanması sınav sürecinde kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olabilir. Sınav sırasında, sınav öncesi yaşadıklarına veya sınavdan sonra olacakları düşünmek yerine bedenen ve ruhen sınavda olmak öğrencilerindaha iyi performans göstermelerine yardımcı olacaktır. Sınav anında kalp çarpıntısı, el ayak titremesi, mide sancısı yaşayan öğrenciler ?panik yapmayıp, sınavdan birkaç saniyeliğine uzaklaşıp, doğru nefes almaya odaklanarak, su içip sakinleşerek , her şeyin yolunda olduğunu ve daha da güzel olacağını kalbine söylemeyi unutmasın." dedi.

AİLELER NE YAPMALI?

Aileler için de önerilerinden bahseden Koçak, "Sınava hazırlık sürecinde öğrenciler kadar ailelerde aynı heyecanı yaşamakta.  Bu noktada heyecanımızı yönetmek ve çocuklarımıza uygun desteği vermek çok önemlidir. Ebeveynlik kişiyi zaman zaman karamsar ve gergin yapabiliyor. Bu anne babalığın getirdiği duygusal bir yüktür. Özellikle bu süreçte şunu kendimize sık sık hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. "diye konuştu.

?ELİMİZDEN GELENİYAPTIĞIMIZA İNANIYORUM.?

Ailelere önerilerde bulunan Koçak, "Anne baba olarak kendimizi de anlamaya çalışmalıyız? Kendimizi rahatlatmadan ve anlamadan çocuklarımıza uygun desteği sağlamak güç olabiliyor. Bu sınav çocuklarla ilgili yaşayacağımız son stres değil, yaşamın sunduğu fırsatların bittiğini düşünmek kaygımızı arttıracaktır. Her yeni gün yeni fırsatlar sunuyor hepimize. Bunları en iyi şekilde değerlendirmek ve çabayı takdir etmek bu süreçteki en önemli destektir. "dedi.

BEKLENTİLER?

LGS tavsiyelerinde bulunan Koçak, açıklamasını şöyle tamamladı: "Beklentilerimiz bizleri ve çocuklarımızı yoracaktır. Yüksek beklentilere girmeden güven mesajlarımız çocuklarımızı rahatlatacaktır. Çocuklarımız bariz bir yanlışa gitmiyorsa yapabileceğimiz en iyi şey desteklemek, heveslendirmek. Yoğun geçen sınava hazırlık günlerinde çocuklarımız ile geçirdiğimiz her an kıymetli.  Onlara verebileceğimiz en değerli şeyin onlara ayırdığımız zamanlar olduğunu unutmayalım. Onları motive edecek, rahatlatacak etkinlikler planlamak kaygılarını da azaltacaktır."

Sınava girecek olan tüm öğrencilere başarılar dileyerek sözlerini tamamlayan Koçak, tüm öğrencilere sağlıklı bir gelecek diledi.

 



Anahtar Kelimeler:

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

YILIN ‘EN’LERİ YARIŞMASI BAŞLADI...

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

ÇERKEZKÖY MİLLİ EĞİTİMDE BÜYÜK KAMU ZARARI…

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI