ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI GERİYE YÜRÜMEZ

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI GERİYE YÜRÜMEZ

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ`ın görevlerine geri dönmesini sağlayan yasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi, önümüzdeki seçimlerde uygulanacak.

CHP tarafından Anayasa Mahkemesi`ne götürülen Oda ve Borsa Başkan ve yöneticilerinin genel ve yerel seçimlerde istifa ederek aday olmasının ardından geri dönmesine ilişkin kanun değişikliğinin iptali gündeme oturdu. Çerkezköy`de Belediye Başkan Adayı olan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva ve Meclis Üyeliği için istifa edip ancak aday olmayan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Bozdağ`ın görevlerine geri dönüp dönmeyeceği tartışma konusu oldu.

ANAYASA`NIN 2.MADDESİNE AYKIRI

Anayasa Mahkemesi 11 Nisan 2019 tarihinde karara bağladığı kanun değişikliği ile 21 Kasım 2018 tarihinde getirilen Oda ve Borsa ve başkanlarının seçimler için istifa etmesinin ardından geri dönmelerine olanak tanıyan uygulamayı Anayasa`nın 10 ve 67. maddelerine aykırı bularak iptal etti. Ancak, 11 Nisan 2019 tarihinde iptal edilen yasa değişikliği, Anayasa`nın 2. maddesinde `Kanunlar geriye yürümez` ilkesi gereği önümüzdeki dönem için geçerli olacak. Bu yüzden Çerkezköy`de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva`nın 31 Mart`ta aday olduğu yerel seçimler ile Ali Bozdağ`ın mart ayının başına kadar istifa ettiği Esnaf Odası Başkanlığı devam edecek.

ANAYASA MAHKEMESİ`NİN KARARLARI GERİYE YÜRÜMEZ

Öte yandan Anayasa Mahkemesince verilen iptal kararlarının yürürlüğe girmesi ile ilgili esaslar, Anayasa?nın 153 üncü maddesinde düzenlenmiştir. 153. madde, ?Kanun, kanun hükmünde kararname veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunların hükümleri, iptal kararlarının Resmî Gazete?de yayımlandığı tarihte yürürlükten kalkar? denilmek suretiyle, iptal kararının yürürlüğü için dikkate alınması gereken tarihin, iptal kararlarının Resmi Gazete?de yayımı tarihi olduğu belirtiliyor. 

 



Anahtar Kelimeler:

TCG-AKIN TEKİRDAĞ’DA VATANDAŞLARA KAPILARINI AÇTI

MÜJGAN VE SERKAN KARAGÖZ ÇİFTİNİN YAPIMINI ÜSTELNDİĞİ CAMİ İNŞAATI BAŞLADI

MARKALI 5 ÇİFT AYAKKABI ÇALDILAR

TEKİRDAĞ’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

DENİZ YATAĞINDA UYKUYA DALDI, 2 MİL ÖTEDE GÖRENLER ŞAŞIRDI