TEKİRDAĞ`DA AFEST RİSK AZALTMA PLANI TOPLANTISI

TEKİRDAĞ`DA AFEST RİSK AZALTMA PLANI TOPLANTISI

İRAP için Tekirdağ`a gelen AFAD Başkan Yardımcısı Palakoğlu, ?Afet ülkesinde yaşıyoruz. Hazırlıklı olmamız gerekiyor.?dedi.

Tekirdağ?da tüm kurumların katılımıyla İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, ?Tabi ki ülkemiz aynı zamanda bir afet ülkesi. Çok iyi hesaplamamız ve hazırlık yapmamız gerekiyor? dedi.

Tekirdağ Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı Toplantı salonundan düzenlenen İRAP toplantısına AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu?nun yanı sıra Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, kaymakamlar, kurum müdürleri, Büyükşehir ve TESKİ yetkilileri katıldı.

ÜLKEMİZ AFET ÜLKESİ
Toplantıda konuşan AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, ?Malumunuz ülkemiz hem jeolojik hem jeofizik hem de jeopolitik konumu sebebiyle çok ciddi anlamda tehlike ve tehditlerle karşı karşıya. Onun için bizler afetle birlikte ne yapmamız gerektiğini çok iyi hesaplamamız ve hazırlık yapmamız gerekiyor. Tabi ki ülkemiz aynı zamanda bir afet ülkesi. Başta deprem olmak üzere heyelan, sel, su baskınları, kaya düşmesi, çığ, orman yangınları gibi birçok afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bundan dolayı birçok vatandaşımız hayatını kaybetti. Ciddi anlamda da maddi zararlarla karşı karşıya kaldık. İşte ülkemiz bütün bu afetleri yönetmekle ve faaliyetleri yürütmekle alakalı 2009 yılı AFAD kurulmadan önce kriz yönetim sistemi dediğimiz bir sistemle afetlere müdahale ediliyordu. Yani bir olay, afet olduğu zaman oradaki müdahaleyi yapıyor. Müdahale kapasitesini geliştirmeye gayret ediyordu? dedi.

AFETSELLİĞİNİ ÇOK İYİ ARAŞTIRMAMIZ GEREKİYOR
Palakoğlu açıklamasının devamında, ?Ama 2009 yılında AFAD?ın kurulmasıyla birlikte bütün dünyada artık benimsenen risk yönetim sistemine yani bütünleşik afet sistemine geçmiş oldu. Bu ne demek sonuç itibarı ile bir afet ülkesinde yaşıyoruz. Afet tehlikesini ortadan kaldırabilme şansımız yok. Ama afetin risklerini yapacak olduğumuz hazırlıklarla çalışmalarla azaltabiliriz. Can kayıpları, mali kayıpları ortadan kaldırabiliriz yada azaltabiliriz. Bütünleşik afet sistemi bize bu imkanı veriyor. Yani bir afet olmadan önce ülkemizdeki her bir şehrimizin afetselliğini çok iyi araştırmamız gerekiyor. Bununla alakalı riskleri belirlememiz gerekiyor. Hazırlıklarımızı yapmamız lazım. Bir afet olduğu zamanda müdahale edebilme ve afet sonrası iyileştirme faaliyetleri? diye konuştu.
DENİZ DÜŞTÜKTEN SONRA YÜZME ÖĞRENİLMİYOR
Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ise, ?Plan hiçbir şeydir. Ama planlama her şeydir. Planları yaparız, ama planlara uymazsak hiçbir şey elde edemeyiz. Bu AFAD konusunda da öyle afetler konusunda da böyle. Her il, her yerleşim yeri kendine ait afet risk haritası hazırlamalıdır. Bu risk haritası doğrultusunda da mutlaka neler yapılabileceğinin riskleri azaltma konusunda, zararları azaltma konusunda nelerin yapılabileceğinin bir planlamasının bir listesi çıkarılmalıdır. Buna dair görevlendirmeler, buna dair yapılanmalar, buna dair donanımları temin etmeler ve zamanında olması gereken işler. Deniz düştükten sonra yüzme öğrenilmiyor. Bunu baştan yapmamız gerekiyor. Eğer ilimize dair bu riskleri öncesinde ve zamanında tespit edersek o afette en az zararla çıkabiliriz? şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra değerlendirme ve çeşitli görüşlerle devam etti.



Anahtar Kelimeler:

ÇOSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI SÖZDİNLER'DEN KAPAKLI'DA YAPTIKLARI HASTANEYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

ALMANYA’DA YATIRIM BİLGİLENDİRMESİ

ÇTSO BAŞKANI ÇETİN’DEN FUARA KATILAN ÜYELERE ZİYARET

KIRKLARELİ TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDA “KOBİ’LERE YÖNELİK PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ” DÜZENLENDİ

KIRKLARELİ’DE 2024 YILI EYLÜL AYI İHRACATI, 2024 YILI AĞUSTOS AYINA GÖRE YÜZDE 27,59 AZALDI