BELEDİYENİN ORTAK KURULUŞU GİBİ!

BELEDİYENİN ORTAK KURULUŞU GİBİ!

Çerkezköy Belediyesi`nin 2019 yılı Denetim Raporu görüşmelerinde konuşan AK Parti Denetim Komisyon Üyesi Adem İçli, doğrudan temin yöntemi ile 1 firmaya 50 kez iş verildiğini belirtirken, "Belediyenin ortak kuruluşu gibi" ifadesini kullandı. İçli, firma i

Çerkezköy Belediyesi`nin Temmuz Ayı Meclis Toplantısı`nın ilkine yansıyan ilginç konulardan biri de doğrudan temin yöntemi ile bir firmaya 50 iş verilmesi oldu. Meclis`te konuyu gündeme taşıyan Denetim Komisyonu üyelerinden AK Partili Meclis Üyesi Adem İçli, "Belediyenin ortak kuruluşu gibi" ifadesini kullandığı firmaya seçimden önceki ilk üç ayda 3 milyon TL`lik iş verildiğini açıkladı.

ADEM İÇLİ`DEN DOĞRUDAN TEMİN PORTRESİ...

Çarşamba günü gerçekleşen Çerkezköy Belediyesi Temmuz Ayı Oturumu`nun ilkinde görüşülen konulardan biri de 2019 yılı Denetim Raporu oldu. Rapor üzerine görüşlerini aktarmak için söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili ve aynı zamanda Denetim Komisyonu Üyesi de olan Meclis üyelerinden Adem İçli, doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımların nasıl bir boyuta ulaştığını gözler önüne seren ifşaatlarda bulundu. Meclis`te birçok konu üzerine konuşan Adem İçli, Denetim Raporu`nun görüşmesi sırasında yaptığı konuşmada, ihale yasasında 22 D diye ifade edilen doğrudan temin yöntemi ile yapılan alımlara ilişkin Belediye Başkanı Vahap Akay`a sorular yöneltti.

30 GÜN ARAYLA ARAÇ KİRALANMIŞ

Denetim Raporu üzerine konuşan AK Partili Adem İçli,  "Bazı doğrudan temin alımlarının ihale yapılması, ihaleyle alınması gerekirken, birkaç parçaya bölündüğünü görüyoruz. Örnek olarak pazar yeri ve araç kiralamaları. 20 gün 30 gün arayla araç kiralamaları yapılmış. Yani öngörülebilen işler sayın Başkan, özel günler, bayramlar, temsili ağırlamalar, olabilir. 22 D kapsamında yapılmış ve 20 gün arayla araç kiralanmış. Akabinde aynı şirketten 30 gün içerisinde tekrar araç kiralamaları gibi bazı böyle dosyalarımız var. Bazı doğrudan temin dosyalarında birim müdürlerimize de ikazda bulunduk. Tarih yok. Bu bir suçtur. Bazı doğrudan temin dosyalarımız sanki fabrikasyondan çıkmış gibi aynı yazı karakterleri ve aynı kişi tarafından doldurulmuş gibi doğrudan temin yapılmış. Koray Bey`inde bahsettiği gibi bütün bunların çoğu ilk üç ayda, kış ayında ha bire doğrudan teminle iş yapmaya kalkmışız. Yaptığımız mahallelerinde, sokaklarında işleri hepsi biz de mevcut. Kaç metrekare iş yapıldığı da mevcut. Ocak, şubat ve mart ayında bu kadar doğrudan temin yapmak kafa karıştırıcı, gerçekten dikkat çekici bir şey."diye konuştu.

BİR DOĞRUDAN TEMİN HASTALIĞI VAR!

Sözlerini doğrudan teminle yapılan işlerin toplam tutarlarını açıklayarak devam ettiren İçli, şunları kaydetti: "2019 yılında 641 adet doğrudan temin usulüyle mal alımı, hizmet alımı ve iş yapılmış. Toplam rakamda 18 milyon 990 bin TL. Yani eski parayla 19 trilyon ortalama doğrudan temin yapılmış. Ancak ilk üç ayda, 19 milyonluk rakamın 12 milyonu  yapılmış. Geri kalan 9 aylık kısımda, seçimden sonrasını bahsediyoruz, 6 milyon 935 bin TL. Ve bu doğrudan teminle yapılan işlerin tamamı öngörülebilir işler.  Yani doğrudan teminle yapılması gerekmeyen işler, zaten hesaplardan da belli oluyor. Yatırım hesapları kullanılmamış, tamamı doğrudan temin usulüyle. Az önce fotoğraflarda da gördüğümüz işlerin tamamı, bizde yazılıdır, notları vardır. Tamamı doğrudan teminle yapılmıştır. Yani bir doğrudan temin hastalığımız var."

Doğrudan teminle yapılan işlerin bütçenin yüzde 10`unu aşmadığını ancak bütçenin şişirildiğine dikkat çeken İçli, "Gerçekleşen 92 milyon küsur. Tahmini bütçe 183 milyon."dedi.

50 DOSYA SADECE 1 FİRMAYA VERİLMİŞ

Denetim Raporu üzerine konuşmasını doğrudan teminlerle ilgili sürdüren İçli,  "Dikkat çekici bir diğer husus da, 50 tane dosyayı sadece 1 firmanın aldığı. Bu firmanın özellikle ilk üç ay içerisinde, bu işlerin çoğunluğunu aldığını görüyoruz. 100 adet dosyanın da, bunların tamamı doğrudan temin, 8-9 firma aldığı, bunlar yine ilk üç ay içerisinde aldığı  görülmüştür. Yani bu 50 dosya işi alan firma, 3 milyon TL`nin üzerinde Çerkezköy Belediyesi`nden doğrudan temin almış.  Firmanın ismini zikretmeyeceğim. Baktığımda, gördüğümde, sanki Çerkezköy Belediyesi`nin ortak bir kuruluşu gibi çalışmış."diye konuştu.

ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ`NİN ORTAK KURULUŞU YOK

İçli`nin bu sözleri üzerine konuşmasını kesen Meclis`e Başkanlık eden Belediye Başkanı Vahap Akay, " Çerkezköy Belediyesi`nin ortak kuruluşu yok. Sözünüzü geri alın. Bunu kabul edemem, bunu konuşturamam da" ifadelerini kullandı. Bunun üzerine İçli, "Sayın Başkan, kameralar var. Ben Çerkezköy Belediyesi`nin ortak kuruluşu demedim. Ortak Kuruluşu gibi dedim. Sözlerimi çarpıtmayın."dedikten sonra konuşmasını  "Yani hem şeffaflık hem de gerekse belediyemizin bütçesine faydası amaçlanaraktan bunların web sitesinde yayınlanması, doğrudan teminlerin gerekmediğince yapılması konusunu her mecliste gündeme getiriyoruz. Getirmeye de devam edeceğiz."diye sözlerini tamamladı.

BENİM BAKIŞ AÇIM BU

Daha sonra Adem İçli`nin doğrudan teminlerle ilgili sorularına cevap veren Başkan Akay, "Teknik hatalar varsa gereğini yapabilirsiniz. Yol açık. 22 D alımlarında Çerkezköy Belediyesi bir art niyetle yönetmemiştir, aman bunu bu çerçevede yapalım diye bakmamıştır, bakmayacaktır. Bir ihale yapmışsınızdır, ihaleye katılım olmamıştır. 22 D ile tamamlamışsınızdır. Mesela çöp ihalesi var. İhale iptal olmuş. Bunu 22 D ile tamamlamanız zaten sizin yasal sorumluluğunuz. Bunun gibi hikayelerimiz var. Siz de görmüşsünüzdür. O firma bunu almış, o firmanın iki tane şirketi varmış. Ben bilmem arkadaş. Kimin kaçtane şirketi var, kimin kaç firması var onlar benim sorunum değil. Ben yapılan işe bakarım, o işe verilen paraya bakarım. Benim bakış açım bu. Bu bakış açıyla baktık, bu bakış açısıyla da bunları ortaya çıkardık. Eksikler varsa, yaptığımız eksiklerden ders almasını da biliriz." açıklamasını yaptı.



Anahtar Kelimeler: