Gündem

Gündem Haberleri

47 DOSYA`DA SAHTECİLİK VAR

47 DOSYA`DA SAHTECİLİK VAR

Çerkezköy Belediyesi`ndeki `Ruhsat dolandırıcılığı` olayında yapılan araştırmaların sonunda ulaşılan sahte tahsilat makbuzu dosya sayısının 47 olduğu açıklandı.

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, bugün yapılan Belediye Meclisi`nde iki hafta önce açıkladığı `Ruhsat dolandırıcılığı` ile ilgili son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Muhalefet partilerinin soru önergelerinin ardından açıklamalarda bulunan Akay, geriye doğru yaptıkları taramalarda 47 dosyada sahte makbuz çıktığını ve olayla ilgili 4 personele işlem yaptıklarını açıkladı.

TEMMUZ AYI MECLİSİ TOPLANDI

Çerkezköy Belediye Meclisi Temmuz Ayı Toplantısı bugün saat 14.00`da belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Vahap Akay, başkanlığında gerçekleştirilen Meclis`in gündemine ruhsat işlemlerindeki dolandırıcılık olayı oturdu. Gündemdeki iki maddenin görüşülmesinden önce gündem dışı MHP ve AK Parti`nin verdiği önergeler okundu. Önergelerde MHP ve AK Partili Meclis Üyeleri, Belediye`nin İmar ve İskan işleriyle ilgili yaşanan dolandırıcılık olayı ile ilgili bilgi istedi. MHP ve AK Parti muhalefet meclis üyelerinin konuyla ilgili bilgilendirilmediğini, yaşanan olayı basında yazılanlardan öğrendiklerini dile getirdikleri önergede yaşanan olayın sorumluları hakkında da ne tür bir işlem yapıldığını sordu.

14 HAZİRAN`DA KAMUOYU İLE PAYLAŞTIM

Önergelere cevap veren Başkan Akay, konuyu Meclis`te de tartışmaya açtı. Akay konuşmalarının ardından Meclis`te söz isteyen üyelere de söz vererek görüşlerini dinledi. Akay, "Konu 14 Haziran tarihinde bizzat benim canlı yayında tüm kamuoyuna paylaşmam tüm detaylarını paylaşmam neticesinde belirtildiğini ifade etmek isterim. Demişsiniz ki başkan ve yöneticileri tarafından bizlere aktarılsaydı. Tekrar ediyorum. Bizzat tarafımdan tüm kamuoyu ile milletle paylaşılmıştır. Şeffaf ve tarafsızlığımızla asla ödül vermeden tüm kamuoyu ile paylaştık. Bu konuda bizi Meclis üyelerinden ziyaret eden meclis üyeleri oldu. Koray Bey ziyaret etti. Milliyetçi Hareket Partisi ilçe başkanı ziyaret etti. Beni ziyaret edenlere Teşekkür ediyorum."dedi.

TOPLAM 4 DOSYA BULUNUYOR

Belediye Başkanı Akay daha sonra sahteciliğe bulaşmış ruhsat ve iskan dosyalarındaki son durum hakkında bilgi verdi. Akay, geriye doğru tarama yaptıklarını belirterek, "Bir kere konu iyi anlaşılmalı. Sahte evrakla sahte tahakkuk fişleri, sahte tahsilat fişlerini Çerkezköy İmar Müdürlüğü`ne teslim ederek, sahtecilik yapan 47 ayrı dosyadan bahsediyorum. Konunun özü Çerkezköy Belediyesi`ni memur ya da bir iki memur vasıtasıyla da dışarıdan ruhsat ve iskan almaya çalışanlardan bahsediyoruz."dedi.

33 DOSYA RUHSATLARDA

Yıllara göre sahtecilik yapılan dosyaların sayılarını vererek sözlerini sürdüren Akay şunları dedi: "Sahteciliği tespit ettikten sonra geriye doğru yaptığımız taramalarda,  2019 yılında  2 adet. 2018 yılında 30 adet. 2017 tamamında 1 adet dosya olmak üzere toplamda ruhsatta 33 dosya tespit edilmiştir. 2015 yılının tamamında bakılmış usulsüz bir işlem görülmemiştir. 2016 yılı üç ayı kaldı tarama devam ediyor. Henüz usulsüz bir işlem çıkmadı."dedi.

İSKANDA 6 DOSYA BULUNUYOR

Akay, sahte işlem yapılan dosyalardan iskan ruhsatlarıyla ilgili olanların ise 6 adet olduğunu söylerken, "2019 yılında iskanda 3 adet.  2018 yılında 3 adet dosya bulunuyor. 2017`nin tamamına bakıldığında görülmedi. 2016`dan aşağı doğru 2000`li yıllara kadar tek tek gidecek. Baktığımız işlem ne? Baktığımız işlem şu; yukardan İmar Servisi`nden verilen ödeme kağıdı aşağıda tahakkuka daha sonra tahsilata para girişini, yeniden sil baştan kontrol etmeye başladık."ifadelerinde bulundu.

ÜÇ HARFİYAT HARCI VAR

Başkan Akay, dolandırıcılık olayının yaşandığı üç adet de hafriyat harçlarında dosya bulunduğunu kaydetti. Bunun da 37 bin TL tutarında olduğunu belirten Akay, 28 bin TL civarında ödemenin belediyenin kasasına girmediğini kaydetti.

10 RUHSAT SAHİBİ YENİDEN PARA ÖDEDİ

Meclis`te konuşan Başkan Akay, 47 dosya sahibinden 10 tanesinin kendilerinin araması sonrasında gelerek sahte tahsilat fişleriyle yapılan ödemeleri gerçek ödemelere çevirdiklerini belirtirken, belediyenin kasasına parası girmeyen dosya sayısının 37`ye düştüğünü kaydetti. Akay,  "47 dosya parasını yatırmamış muhtemelen başkalarına verdikleri düşünüyorlar. Tamamı ruhsat ve yapı sahiplerine şu tarihlerde almış olduğunuz dosyanızda belgelerin sahte olduğu tespit edilmiştir. Sahte evrakları Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına teslim edilmiştir. Eksik yatan ruhsat ve iskan bedelleri yatırılmasını aksi taktirde iptal edileceğini ruhsat sahipleriyle paylaştık. 10 tanesi Çerkezköy Belediyesi`nin kasasına yatırmışlardır. 37 dosyanın Çerkezköy Belediyesi`nin kasasına yatırılmasını bekliyoruz. Sonuçta kamunun kasasına yatması gereken paraların bu konudaki eksikliklerin tamamlanmasını ruhsat sahiplerine yatırmaları konusunda bilgi verildi. "dedi.

YATIRMAYANLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ

Belediye Başkanı Vahap Akay, konuşmasında geriye kalan 37 dosya sahibiyle de konuşacaklarını, gerçek ödemeleri yapmaları halinde ruhsatlarının devam edeceğini aksi takdirde bu ruhsatların iptal edileceğini söyleyeceklerini anlatırken, "Çerkezköy Belediyesi tarafından yatırılıp 10 dosya kapatılmıştır. 37 dosyadan da ödeme yapmayanları paylaşacağız. Bu bedelleri hangi müteahhitlerin yatırmadığını kamuoyu ile paylaşacağız. Ruhsatları da iptal edeceğiz."dedi.

SORUMLULAR NE OLACAK?

Meclis`te söz alan MHP Meclis Üyesi Koray Önsel, "Bu olayın tespit edildiği nokta bir denetim sırasında değil şans eseri bir memurun sahte bir makbuzu fark etmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu şans olmasa bu devam edecekti. Belki milyonlarca lira belediye dolandırılacaktı. Bu noktada mesuliyet sahibi olan sorumluların hiç mi sorumluluğu yok.  Yıl sonunda muhasebe oturduğu zaman 2018`de ciddi bir düşüş var. `Nasıl olur` diye üzerine gidilmiş olsa bizim tespitimiz farklı olabilirdi. Allaha şükür bir tane memura denk gelmiş ki bu ortaya çıkmış. Sizin şansınız."ifadelerini kullandı.

Koray Önsel`in soruları üzerine açıklamalarda bulunan Başkan Akay, "Bu olayın sorumlusu diyorsunuz. Bir muhasebe şefini açığa aldık. Şef işte sorumlu değil mi?"diye konuştu. Olayın tarihi seyrini tekrar anlatan Akay, şunları kaydetti: "28 Mayıs 2019 tarihinde durumu fark ettik. Bayramdan önceki salı günü. Bayramdan sonraki salı günü işlem başlattık. 10 gün tatilden sonra 12.6 tarihinde de durum tespiti ve komisyon kurulması akabinde 12 Haziran?da yine Çerkezköy Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Sahte evrakların teslimi ve suç duyurusunu yaptık."

MÜFETTİŞ İSTEDİK

Olayla ilgili olarak daha önce basın toplantısında anlattıklarını tekrar eden Başkan Akay, "17.6 2018 tarihinde Kaymakamlığımızdan muhakkik talep ettik. Bizim uzman durumumuz olmadığını söyleyerek, rapor tutacak bir komisyon gönderildi. Ardından Valilik makamına talepte bulunduk. Valilik makamı üzerinden de İçişleri Bakanlığı`ndan müfettiş talebinde bulunduk. 20 Haziran`da Büyükşehir Belediyesi`nden teftiş talebinde bulunduk. Bu işle ilgili uzman teftiş yapabilen kim varsa hepsine yazı gönderdik. İç soruşturmamız, idari soruşturma da devam ediyor."açıklamalarında bulundu.

4 MEMURA İŞLEM YAPILDI

Akay, olayın ardından Belediye`de çalışan 4 personelle ilgili işlem yapıldığını söyledi. Akay, şunları kaydetti: "Bugüne kadar 1 Memur 10 günden fazla göreve gelmediğinden izinsiz ve mazeretsiz olduğundan görevinden istifa etmiş sayıldı, memuriyetine son verdik. İki ayrı memurun idari soruşturma kapsamında bir idi iki oldu. İki 657 sayılı devlet memurunu görevden uzaklaştırıldığı hem idari soruşturmasının devam ettiğini. Bunun dışında bir de şirket personelinin ilişiğinin kesildiğinin söylemek isterim. Üç memur bir şirket görevlisi soruşturma gereği idari soruşturma devam ederken belediye ile ilişiği kesilmiştir. Bunu da ifade etmiş olayım."

Çerkezköy Belediyesi 2019 mali yılı Temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı daha sonra, gündemdeki İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü?nün ?26.06.2019 gün ve 1909 sayılı Belediyede dolu bulunan 4 adet kadroda derece değişikliği yapılması? hakkındaki yazısının görüşülmesiyle devam etti. Bu gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde ise Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı?nın ?12.06.2019 gün ve 6045 sayılı Taşınmaz Kullanım İzni? hakkındaki yazısı görüşüldü. İlgili gündem maddesi de oybirliği ile karara bağlandı.

Ağustos ayında meclisin tatil olduğunu belirten Belediye Başkanı Vahap Akay, bir sonraki meclis toplantısının 2 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirileceğini kaydetti.



Anahtar Kelimeler:

VALİ SOYTÜRK DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI’NI KUTLADI

TUNCA NEHRİ’Nİ KURAKLIK VURDU: KONTROLLÜ SULAMAYA GEÇİLDİ

GÜRCÜN BARO BAŞKANLARI TOPLANTISINA KATILDI

DÜNYA YOGA GÜNÜ’NÜ KUTLADILAR

BOŞ ARAZİDE YANGIN ÇIKTI