Tarih: 03.03.2023 12:42

2023 ŞUBAT AYI ENFLASYON VERİLERİ AÇIKLANDI

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat 2023 enflasyon verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre enflasyon yıllık yüzde 55,18, aylık yüzde 3,15 arttı. TÜFE'de en az artış gösteren ana grup giyim ve ayakkabı (yüzde 21,69), en çok artış gösteren ana grup ise lokanta ve oteller (yüzde 74,34) oldu. 2023 yılı Şubat ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan 23'ünde düşüş, 3'ünde değişim olmazken, 117'sinde artış gerçekleşti. 

Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat 2023 enflasyon verilerini açıkladı. Verilere göre gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunun aylık en yüksek artış gösteren grup olduğu belirtiliyor. Bu artışta, meyve ve sebzelerdeki yüksek fiyat artışları etkili oldu. Diğer taraftan, bir önceki yılın aynı ayına göre giyim ve ayakkabı ana harcama grubunda en düşük artış görüldü. Ayrıca, lokanta ve oteller ana harcama grubunda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74,34'lük yüksek bir artış kaydedildi. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri, konaklama fiyatlarındaki yükselişti.  

EN ÇOK FİYAT ARTIŞI ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİNDE

Raporda, TÜFE endeksinin bir önceki aya göre yüzde -1,76 ile giyim ve ayakkabı ana harcama grubunda en az arttığı, yüzde-7,36 ile gıda ve alkolsüz içecekler ana harcama grubunda ise en çok arttığı belirtiliyor. Endeks kapsamındaki temel başlıklardan en yüksek artış, yüzde 39,59 ile özel sağlık hizmetleri grubunda kaydedildi. Bunun yanı sıra, konut ana harcama grubu da yüzde 26,85 oranında artış gösterdi.

Son olarak, deprem felaketinin etkileri nedeniyle Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerine bağlı illerde alan (saha) fiyatları' derlenemediği belirtildi. Ancak bu illerde ‘işyeri barkod tarama verileri’ ve ‘internetten derlenen fiyat verileri’ kullanılarak endeks hesaplamalarına devam edildiği kaydedildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —