Kültür Sanat

Kültür Sanat Haberleri

17. MACAR GÜNLERİ AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

17. MACAR GÜNLERİ AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

Tekirdağ Uluslararası 55. Kiraz Festivali kapsamında düzenlenen 17. Macar Günleri?nin açılışı Vali Aziz Yıldırım?ın katılımıyla Rakoczi Müzesinde gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı?mızın ve Macaristan Milli Marşı?nın okunmasının ardından başlayan açılışta, Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Av. Güneş Gürseler selamlama konuşması yaptı. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ise Macar Günü etkinliklerinin geleneksel hale geldiğini ve bundan sonrada devam edeceğini söyledi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da en yakın zamanda 11 ilçe belediye başkanıyla Macaristan`da ki kardeş şehirlerimizi gezerek orada kardeşliğin en güzelini göreceklerini dile getirdi. Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, konuşmasında Kiraz Festivali kapsamında düzenlenen "17. Macar Günü" etkinliklerine katıldığı için mutlu olduğunu söyledi.

BASKILARA RAĞMEN TESLİM EDİLMEDİ

Törende konuşan Vali Aziz Yıldırım, Türkler ve Macarların tarih boyunca birbirleriyle güzel ilişkileri olan iki ulus olduğunu aktardı. Vali Yıldırım, 16. ve 17. yüz yıllarda Macarlar ve Osmanlı`nın birlikte yaşadığını ifade ederek, "Osmanlı`nın Macaristan`dan ayrılmasından sonra Türkler ve Macarlar arasında çok güzel ilişkiler kuruldu. Ülkelerinde verdikleri bağımsızlık mücadelesi sonunda Rakoczi ve bazı Macarlar Osmanlı İmparatorluğuna sığınmış ve onların desteğini almıştır. Osmanlı yönetimi Avusturya ve Rusya`nın baskısına rağmen Macarları iade etmemiştir." diye konuştu.

İYİ NİYET BİLDİRGESİ İMZALANDI

Konuşmaların ardından, Vali Aziz Yıldırım, Macaristan Ankara Büyükelçisi Matis, protokol üyeleri ve Macar misafirler Rakoczi Müzesini gezdi. Program Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan Mikes Kelemen Evi, Türk-Macar Kültür Evi olarak, Türk-Macar Dostluk Derneği`ne teslim edildi. Ayrıca Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Macaristan Büyükelçiliği ve Türk Macar Dostluk Derneği arasında İyi Niyet Bildirgesi imzalandı.



Anahtar Kelimeler:

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

TEKİRDAĞ ŞEHİR TİYATROSU PERDELERİNİ BERTOLT BRECHT İLE AÇIYOR

YILIN ‘EN’LERİ YARIŞMASINDA HER HAFTA HEYECAN ARTIYOR

YENİ SAYIMIZ ÇIKTI

BAŞKAN ÇETİN, ZELİHA MEHMET TUSÇUOĞLU ORTAOKULU AÇILIŞ TÖRENİNE KATILDI