Çerkezköy`ün son Güreşler Ağası Mesut İşlek, geçtiğimiz hafta bu saatlerde sona eren Kırkpınar`ın ardından gündeme oturan ata sporumuz yağlı güreşlerle ilgili konuştu! Mesut Ağa`nın onlarca plaket ve hediye ile birlikte ağalık kemerini ilk kez Trakya Flaş Haber görüntüledi!
Geçtiğimiz hafta tarihi Kırkpınar Güreşleri`nin 658`incisinin tamamlanmasının ardından SP Çerkezköy İlçe Başkanı Mehmet Kalyon, işte bu saatlerde yaptığı açıklamayla `Neden bizim bir başpehlivanımız yok?` diye sormuştu. Bunun üzerine Çerkezköy`de gündeme oturan ata sporuyla ilgili Çerkezköy Belediyesi`nin tutumu sorgulanmaya başladı. Ardından, önceki dönem Belediye Başkanı Ali Ertem`in, açıklamaları pazartesi günü geldi. Ertem, görevdeyken son iki yılında, belediyenin elini eteğini spordan çektiği için güreş takımı da kapandığını söylerken, hakkında açılan davaları neden göstererek, "250 sporcumuz vardı. Güreş, futbol, voleybol ve basketbol hatta taekwondo da sporcularımız başarı elde etmişti. Dava açılınca, zoruma gitti destek vermekten vazgeçtim, kapandı."demişti.
HER YERDE BELEDİYELER YAPAR, AĞA MİSAFİRLERİ AĞIRLAR
Trakya Flaş Haber, bugün Güreşler Ağası Mesut İşlek`in ata sporumuz yağlı güreş başta olmak üzere güreş takımıyla ilgili Çerkezköy`deki gelinen durumu konuştu. Çerkezköy`ün son Güreşler Ağası Mesut İşlek, ata sporu ile ilgili olarak, "Türkiye`nin her yerinde, bu işi belediyeler üstlenir, ağalar misafirleri ağırlar, seyircilere ikramlarda bulunur. Çerkezköy`de de Belediye bu işi yapar, biz de üzerimize düşeni yaparız."dedi.
İLK GÜREŞ 1994`TE YAPTIK
Mesut İşlek, ilk ağalığını yaptığı güreşlerle ilgili açıklamalarda bulunarak şunları dedi: "1977 yılında rahmetli Saffet Pektaş abimiz Çerkezköy`de en son Güreş Ağası idi. Eski top sahasının orada Kara Ali ile başka bir güreşçi abimizin yaptığı güreş en son güreş oldu. Bu güreşi ile Çerkezköy`de güreş bitmişti. 1994`te Yavuz Restorant`ın sahibi Kemal Usta o zaman ki terzi Reşat abimizle beraber camiye bir gelir sağlamak amacıyla güreş düzenledik. 1994 yılında hastanenin orada, eski SSK hastanesinin önündeki çayırda ilk güreşimizi yaptık."
20 YIL BOYUNCA YAPTIK
Mesut İşlek, 20 sene boyunca Çerkezköy`de yağlı güreşlerin organize edildiğini hatta Güreş Takımı`nın desteklendiğini belirterek, "Orada güzel güzel başlayan güreş Çerkezköy Belediye Başkanı Mehmet Uz`un zamanında devam etti. Sayın Uz, bir sene yardım etti, geri kalan dört sene boş geçti. Ama öyle ama böyle 20 yıl yaptık. Belediye Başkanı yardım etmediği zaman genç işadamları derneğinden herhangi bir cami derneğinden ya da okul yararına gibi çeşitli adlar ve sponsorluklar altında yaptık. Derken Çerkezköy`de 20 yılı tamamladık."dedi.
55 TANE LİSANSLI GÜREŞÇİMİZ VARDI
Ata sporunun Çerkezköy`de gelişimiyle ilgili olarak yıllarca taşın altına elini koyan sürekli ağalık yapan Mesut İşlek, "55 tane bizim lisanslı güreşçimiz vardı. Güreş antrenörümüzü rahmetli Ahmet abimiz idi. Ahmet abi rahmetli olunca, Belediye`de güreş takımını lağvedince, Çerkezköy güreşlerde geride kaldı. Bizim gibi bir kaç arkadaş daha çıksa idi biz de takipçisi olurduk."dedi.
BELEDİYE YAPAR BİZ DE AĞALIĞIMIZI YAPARIZ
Güreş ağalığının kolay bir şey olmadığını dile getiren Mesut İşlek, şöyle konuştu: "Mesela güreş takımı Samsuna gidecek. O günkü şeye göre sağ olsun Kaymakamımız bin TL verirdi. Bin TL`de güreş ağası olarak ben verirdim. O günkü belediye başkanı bin TL de veriyordu. Bu iş böylece yol alıp gidiyordu. Sağ olsun Mehmet Uz zamanında güreş alanı yapıldı. Her belediye başkanı bir şey yapmaya çalıştı. Fakat güreş insanlara fuzuli geliyor galiba. Mesela Velimeşe Güreşleri her yıl yapılıyor. Velimeşe Güreş Ağası ve Rasim Başkan güreşe sevdalı olduğu için aşağı yukarı 10 seneden beri yapılıyor. Her bölgede Velimeşe, Tekirdağ, İstanbul`da Türkiye`nin en ücra yerlerinde de güreşleri belediye düzenler, organize eder. Güreş Ağası da oraya gelen misafirler olsun, seyirciler olsun, onlara ikramda bulunur misafirleri ağırlar. Pilavdır, ayrandır işte duruma göre ikramlar... Daha sonra ihale olur. Ağalık ihalesi. Er meydanının ağası belirlenir. O ihaleden çıkan parayla da bir dahaki sene güreşlere katkı olur. Ama biz onu çok az yaşadık Çerkezköy`de. İşte Mesut işlek hep 10-15 tane arkadaş buldu. Üçer yüz beşer yüz bu arkadaşlardan toplayarak güreşleri bu seviyelere getirdik. Ama biz diyoruz ki artık bu saatten sonra Belediyeler yapar, biz de kaldığımız yerden güreş ağalımızı yaparız."
AĞALIK KOLAY DEĞİL 30 TANE ORGANİZASYONA KATILMANIZ LAZIM
Çerkezköy`de en son 2012 yılında yağlı güreşlerin düzenlendiğini hatırlatan Mesut Ağa, "Biz zamanında Kırkpınar`a 8 tane güreşçi yolladık. Hatta 8`inin kıspetini yaptırdım, spor ayakkabılarına, eşofmanlarına kadar her şeyini karşıladık. Mevcut Belediye Başkanımız ilk kazandığı senede güreşleri yapacak mıyız yapmayacak mıyız diye gittik, görüştük. Başkan `yapalım abi` dedi ama orada kaldı. 5 yıldır yapılmıyor. Yapılırsa güreş ağası olarak gireriz. İstenmiyorsak, yeni bir arkadaş çıkarsa ona bırakırız. Bu koltuk ebedi bir koltuk değil. Seçimle değil, gönül işi, para olacak, sadece güreş ağalığını almıyorsunuz en az Türkiye`nin değişik yerlerine 30 tane güreşe gidiyorsunuz. Mesut İşlek değil Çerkezköy`ü temsilen gidiyorsunuz. Her yerde bin TL verseniz 30 bin TL eder. Bu iş kolay değil. Çerkezköy`de de yapıldığında 30 tane güreş ağasını ağırlıyorsunuz. Biz 20 tane yaptıysak en az 18`ine Kırkpınar ağaları katıldı."diye konuştu.
15 BİN SEYİRCİ VARDI
Çerkezköy`ün güreşleri kaldıracak kapasite olduğunu binlerce seyircisinin bulunduğunu söyleyen Mesut Ağa, "Ata sporumuzun Çerkezköy`de yaşaması ve yaşatılması için uğraş verdik. Çerkezköy güreşi kaldıracak kapasitede. İyi bir güreş olduğunda hem seyirci hem de biz hoşnut oluruz. Güreşler yapıldığı dönem en az 15 bin kişilik bir seyirci kapasitesi oldu son üç dört sene."dedi.
BANA BİRŞEY YANSIMADI!
Çerkezköy`den son Kırkpınar`a minik bir güreşçinin katıldığını hatırlattığımız Mesut Ağa, şunları dedi: "Bana bir şey yansımadı. Kimin adına güreşmiş. Çerkezköy adına mı? Benim haberim yok! Meslek Lisesi`nde Burhan Hocamız vardı. O biraz uğraştı ama o da bıraktı. Destek olmayınca olmuyor. Okul olarak güreşçi yetiştirmek için uğraştı. Tek başına olmadığı için destekte bulamadı herhalde öyle kaldı. Çerkezköy`de etkin bir durum yok. Kızılpınar ve Veliköy`de vardı mahalle olunca onlarda kaldı. Bana düşen ne varsa Çerkezköy`de bir şeylerin olması için biz varız. Çocuklarımız kötü alışkanlıklardan uzak kalsın, ata sporumuz yaşasın ben başka bir şey istemiyorum."