TÜRK JAPON DOSTLUĞUNUN TEMELİ ORADA ATILMIŞTI: JAPON VE TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI

TÜRK JAPON DOSTLUĞUNUN TEMELİ ORADA ATILMIŞTI: JAPON VE TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI

TÜRK JAPON DOSTLUĞUNUN TEMELİ ORADA ATILMIŞTI: JAPON VE TÜRK BAYRAKLARIYLA DONATILDI

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid Han tarafından 134 yıl önceürk-Japon dostluğunun temellerini atan Ertuğrul Fırkateyni’nde şehit olan 527 Osmanlı denizcisi, Japonya’ya gönderilen ve T Tekirdağ’da düzenlenen törenle anıldı. Ertuğrul Mahallesi’nde bulunan Ertuğrul Fırkateyni Anıtı’ndaki törende şehitler saygıyla yad edildi. 


Süleymanpaşa ilçesinde, Ertuğrul Fırkateyni Anıtı önünde gerçekleştirilen anma programı öncesinde anıta Türk ve Japon bayrakları asıldı. Tören alanı da iki ülkenin bayraklarıyla donatıldı. Anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Protokol konuşmalarının ardından şehitler için dualar edildi. Törenin sonunda Süleymanpaşa Belediyesi tarafından katılımcılara şehit askerler adına lokma ikramı yapıldı. Programdan sonra şehitlerin anısında denize çelenk bırakıldı. 

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid Han, 1889 yılında Japon İmparatoru Meiji’ye iade-i ziyaret ve dostluk mesajlarını iletmek üzere Ertuğrul Fırkateyni’ni Japonya’ya göndermişti. Fırkateyn, Japonya’da üç ay kaldıktan sonra, 15 Eylül 1890’da dönüş yoluna çıktı. Ancak, gemi Japonya’nın Yokohama Limanı’ndan hareket ettikten kısa bir süre sonrunun sembolü 
Ertuğrul Fırkateynn, Osmanlı Devleti de Japonya’daki bu dostça yaklaşıma karşılık verdi. İki ülke arasında o dönemde kurulan sıcak ilişkiler, günümüze kadar gelişerek devam i’nin hikayesi, Türk ve Japon milletleri arasında yüzyıllar sürecek dostluğun başlangıcı oldu. Japonlar, kurtulan mürettebata büyük ilgi ve şefkat gösterirkeetti. 
Tekirdağ’da düa şidhit oldu, 69 kişi ise  eJapon balıkçılar tarafından kurtarıldı. 
Kaza sonrası Japon alkının Osmanlı denizcilerine gösterdiği ilgi ve yardım, Türk-Japon dostluğunun temel taşlarını oluşturdu. Japonya’da Türk mürettebat için anıtlar yapılmış ve her yıl düzenlenen törenlerle şehit denizciler anılmaya devam ediliyor. Ertuğrul Fırkateyni’nin Tekirdağlı süvarisi Yarbay Ali Bey ve şehit düşen diğer dehnizciler adına,kirdağ’da anıt dikilmiş ve bir mahalleye Ertuğrul Fırkateyni’nin adı verilmişti. 
TE25T59E59T25
Türk-Japondetli bir kasırgaya yakalandı. 16 Eylül 1890 gecesi, Kaşinozaki Burnu’ndaki kayalıklara çarparak ikiye bölündü ve battı. Bu feci kazada 527 mürettebat şe dostluğzenlenen anma programına Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Tekirdağ Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, Garnizon komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Tekirdağ Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Tekirdağ İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, milletvekilleri ve davetliler katıldı. 
 


Haber Kaynak : İha

SILA BEBEĞİN TEYZESİ İNTİHAR ETTİ

RÜZGARDA UÇAN ÇATI ELEKTRİK TELLERİNİ KOPARDI

FABRİKANIN GERİ DÖNÜŞÜM KONTEYNIRI YANDI

ÇERKEZKÖY’DE 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLANDI

TEKİRDAĞ’DA MESLEĞE YENİ BAŞLAYAN ÖĞRETMENLER YEMİN ETTİ