Tekirdağ Valiliği hayvancılıkla uğraşanlara ilişkin canlı hayvanların sevkleri hakkında yapılan düzenlemeleri duyurdu.
Tekirdağ Valiliği tarafında yayımlanan duyuruda şunlar kaydedildi:
“Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen aşılama, eğitim, bilgilendirme ve hayvan hareketlerinin etkin kontrolü sonucu Anadolu’da şap hastalığı önemli ölçüde azalmış, Trakya ise 25 mayıs 2010 tarihinde aşılı ari statüye kavuşturulmuştur. Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonucu elde edilen başarının sürdürülebilirliği için Trakya’ya yapılacak hayvan sevklerine ilişkin usul ve esasalar aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.
TRAKYA’YA YAPILACAK CANLI HAYVAN SEVKLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER
1.Trakyaya hayvan sevki sadece yetkilendirilmiş resmi veteriner hekimler tarafından yapılacaktır.
2.Türkvet veri tabanı kayıtlarına göre Trakya ya sevk edilecek hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olacak veya en az 3 aydır halen bulunduklarıişletmede barındırılmış olacaktır.
3.Sevk edilecek hayvanlar sevk öncesi 30 gün süre ile izole edileceklerdir.
4. Sevk edilecek hayvanların bulundukları işletmenin 10 km çevresinde en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olacaktır. İzolasyon sürecinin sonunda bütün hayvanlar şap virüsü hastalığı yönünden teste tabi tutulacak, virüs varlığı veya virüs sirkülasyon riski tespit edilmesi durumunda sevklerine izin verilmeyecektir.
5. Korunmuş bölgeye Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar dışında belgesiz getirilen
hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere en kısa sürede uygun bir kesimhanede kestirilecek olup tazminat ödenmeyecektir.
6. Korunmuş bölgede yer alan işletmede bulunan hayvanların tamamı Bakanlık veri
tabanında kayıtlı olmak zorundadır. Kayıtlı olmayan hayvanlar Bakanlıkça belirlenen esas ve usuller dışında korunmuş bölgeye getirilmiş olarak kabul edilir. İşletmede tespit edilen bu tür hayvanlar tüm masrafları sahibine ait olmak üzere doğrudan kesimhaneye sevk edilecektir.
7. Kurban bayramı nedeni ile hayvan pazarlarına getirilen ancak satılmayan kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar ilin öngördüğü bir kesimhanede kestirilerek kesimhane dışında başka bir işletmeye dönüşü engellenecektir. Tüm kamuoyuna ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşlarımıza saygı ile duyurulur."